Právo alebo obchod?

Boj o vodu sa začal! Stala sa globálnym problémom ľudstva, a to v Európe aj na domácej pôde. Jej akútny nedostatok vo viacerých krajinách otvára cestu špekulatívnym projektom súkromných investorov, ktorí veľmi dobre vedia, ako sa na biznise s touto komoditou dajú zarobiť miliardy.

20.09.2013 22:00
debata

Pod tlakom veľkých koncernov pripravila Európska komisia smernicu, ktorá obsahuje požiadavku na otvorenie trhu s vodou. Návrh sa však vo verejnosti nestretol s pochopením a ihneď vyvolal vlnu odporu po celej Európe. Petíciu pod heslom Voda je ľudské právo podporili takmer dva milióny ľudí. Európska komisia bola pod týmto tlakom nútená prehodnotiť celú situáciu a zdá sa, že víťazstvo sa prikláňa na stranu občanov.

Podobný zápas, ale žiaľ s odlišným výsledkom, sa odohráva aj na domácej scéne. Ministerstvo životného prostredia sa tohto nápadu pod tlakom anonymných podnikateľských skupín chytilo vo veľkom štýle, ale pritom nenápadne a v plnom utajení. Pripravilo novelu vodného zákona, ktorou si otvára cestu k obchodovaniu s vodou.

Má ísť o jednostranný vývoz údajne prebytočných zásob podzemných vôd zo Slovenska v množstve do 274 miliónov kubických metrov za rok, čo predstavuje 25 percent využiteľného množstva. Slovensko je známe bohatými zásobami podzemnej vody a je celkom možné, že časť by mohla byť ponúknutá štátom, kde je jej nedostatok. Podmienkou však je, aby táto operácia prebehla transparentne, odborne, a najmä za účasti verejnosti.

Pripravovaný kšeft s vodou robí podozrivým samotné ministerstvo tým, že odmieta verejnú a odbornú diskusiu, ktorá je pri takejto citlivej téme nevyhnutná. Zámer schválila vláda už vlani v októbri, a to v úplnej tichosti, bez možnosti širšieho pripomienkovania. Aby táto chúlostivá informácia nevyvolala znepokojenie občanov, zamaskovali ju pod expresívne znejúcimi heslami ochrany vody ako strategickej suroviny. Ochrana sa však z komplexného zámeru záhadne vytratila.

Ministerstvo s neobvyklým nasadením pracuje výlučne na legalizácii vývozu vody. Do vodného zákona vkladá zmeny, ktoré umožnia, aby o jej vývoze prakticky rozhodovala úzka skupina úradníkov na ministerstve, bez akejkoľvek účasti verejnosti. Voda však nie je ich vlastníctvom, ale nás všetkých! Preto ľudí môže len ťažko uspokojiť argument, že projekty bude odsúhlasovať vláda. Zarážajúce je to, že ministerstvo zavádza postupy, ktoré sa dostávajú do rozporu s európskymi smernicami. Musí pritom vedieť, že takýto „pochybný“ zákon bude mať obmedzenú platnosť. Preto vzniká vážne podozrenie, že spomínaná novela sa pripravuje účelovo, v prospech vybraných podnikateľských skupín, ktoré sa pravdepodobne pripravujú na rýchle ovládnutie významných vodných zdrojov. Aj keď sa zákon bude musieť opäť novelizovať, povolený vývoz vody sa už nebude dať zastaviť.

Má však Slovensko k dispozícii naozaj také množstvo vody, aby sa o ňu mohlo s ostatnými krajinami dobrovoľne deliť? Veľkým rizikom pre obchodovanie s vodou je nedostatok spoľahlivých údajov o jej množstvách. Údaje uvádzané v oficiálnych dokumentoch sú totiž nepresné a pravdepodobne vysoko nadhodnotené.

Ministerstvo životného prostredia plánuje vyviezť štvrtinu slovenských zásob vody bez akéhokoľvek strategického posúdenia dôsledku na obyvateľstvo a životné prostredie! Je možné, že otvorenie biznisu s vodou bude mať drastické následky pre celú spoločnosť.

Ak sa novela zákona prijme, staneme sa prvou krajinou v EÚ, ktorá takýto obchod s vodou povolila. Slovensko sa tak vydáva opačným smerom ako ostatné štáty únie, ktoré si svoje vody chránia ako dedičstvo pre budúce generácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #voda #ministerstvo životného prostredia