Vinníci za šírenie fašizmu

Nik v Grécku nemohol uveriť vlastným ušiam, keď sa dopočul, že zatkli a postavili pred súd vodcov neonacistickej strany Zlatý úsvit. Veď ide o parlamentnú stranu, hoci jej poslanci z času na čas verejne tvrdia, že parlament nemá miesto v gréckej spoločnosti alebo napríklad holokaust označujú za lož.

20.10.2013 22:00
debata

Mnohých nevzdelaných ľudí existencia Zlatého úsvitu nadchýna. Žiaľ, Grécko ešte stále nie je dosť vzdelané. Je však fašistická ideológia známa tým, čo túto stranu volia? Možno teoreticky nie, ale prakticky sa stotožňujú so šírením nenávisti voči emigrantom a všetkému cudziemu, ako aj s násilným riešením problémov.

Dcéra vodcu strany Ouranie Michaloliakosová deň po zatknutí otca vydala výzvu jeho prívržencom, aby „boli pripravení položiť hoci aj život za veľkú myšlienku“. Automaticky sa ponúkla paralela s vyhláseniami komunistickej strany z čias boja proti fašizmu a občianskej vojny, na ktoré si ešte Gréci pamätajú. Dnešní komunisti, ktorí získavajú vo voľbách päť až osem percent, sa však proti tomu neohradzujú. Mlčia, akoby sa tešili, že ich súčasný systém označuje za serióznu stranu na ľavom spektre.

Naopak, sociálnodemokra­tickú stranu SYRIZA, druhú najsilnejšiu v krajine, o ktorej sa predpokladá, že zostaví novú vládu, označuje časť politikov aj novinárov za druhý extrém. Neprestajne jej predstaviteľov v televíznych diskusiách vyzývajú, aby „odmietli násilie, nech odkiaľkoľvek prichádza“, čomu sa politici zo SYRIZA vyhýbajú, asi aby nestratili radikálnych voličov zľava.

Prečo sa zrazu pritvrdil mediálny útok i postoje vlády k Zlatému úsvitu až teraz, keď jeho člen zavraždil populárneho rappera Pavlosa Fyssasa? „Podľa všetkého má grécka krv väčšiu hodnotu ako krv emigrantov, ktorá sa prelieva už toľké roky. Zlatý úsvit bol dlhý čas pod dozorom, s povrazom tajných služieb priviazaným pod krkom,“ napísal analytik Augoustinos Zenakos v časopise Unfollow. „Zatiaľ čo iní, tradičnejší pravičiari upozorňovali, že sa situácia na uliciach a v policajných jednotkách stáva nekontrolovateľná. V tej istej chvíli tlačila na vládu aj Európska únia, ktorej sa v žiadnom prípade nehodia do obchodu neonacisti s 18 percentami, ktoré im opakovane dávajú výskumy verejnej mienky.“

Šanca vykoreniť tento hrozivý jav tu existovala už predtým, ale vláda čakala na priaznivú chvíľu, v ktorej by z toho mala najväčší prínos. Pre predsedníctvo Grécka v Európskej únii, alebo pre možné opätovné voľby? V každom prípade vražda gréckeho speváka sa stala katalyzátorom.

Zmena postojov vládnej elity je však súčasťou tej istej smrteľnej hry. Bolo by hlúpe si myslieť, že vláda a Zlatý úsvit sú dva vzájomne neprepojené systémy, ktoré akože do seba narážajú. Ide o dve stránky tej istej mince.

„Nebol to Zlatý úsvit, ktorý založil koncentračné tábory pre emigrantov. Sníval síce o tom, ale ako opozičná strana nemal možnosť to uskutočniť. Zrealizovali to stredopraví a stredoľaví politici,“ pokračuje Zanekos. „Nebol to Zlatý úsvit, ktorý ustanovil tresty pre pacientov s diagnózou HIV, ale súčasná vládna koalícia. Ako upozorňujú ľudskoprávne organizácie, nie sú to aktivisti Zlatého úsvitu, ktorí na policajných staniciach mučia zatknutých ľudí v okovách.“

Toto všetko sa odvíja od autokratického chápania moci, kde vláda, ktorej tlieska celá Európska únia, rozhoduje a prikazuje bez verejnej diskusie, kde sa výraz občianska spoločnosť používa iba ak s iróniou, kde autoritu parlamentu podkopáva neustále obchádzanie ústavy a osobne premiér Antonis Samaras a jeho najbližší spolupracovníci roznecujú v zbedačenom národe etnickú a rasovú nenávisť.

Takže kto je vinný za rozšírenie fašistického fenoménu svojou voluntaristickou politikou?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba