Po inváziách zlyhania

Pred piatimi rokmi sa po zastrelení Usáma bin Ládina zdalo, že invázie USA a ich západných spojencov do určitej miery eliminujú rozpínavosť teroristických skupín.

06.05.2016 17:00
debata (1)

Opak sa však stal pravdou. Už krátko po smrti vodcu Al-Kajdá teroristi našli jeho nástupcu a začala sa postupne formovať nová teroristická organizácia Islamský štát. Mysleli si vo Washingtone, že zabitím Ládina a zvrhnutím viacerých diktátorov odstránia fenomén terorizmu?

Bolo naivné si myslieť, že sa vnútením demokracie západného typu do moslimského sveta potlačí vplyv všetkých teroristických skupín. Biely dom si vari až priveľmi uvedomuje svoju silu, ktorú používa na odstránenie nedemokratických režimov. A to bez ohľadu na to, aký to bude mať dosah na ďalší vývoj danej krajine i na celom svete.

Spojené štáty postupovali naivne už pri invázii do Iraku, keď sa tam napokon nenašli zbrane hromadného ničenia. A čo prípad Líbye? Po zvrhnutí Muammara Kaddáfího nastalo dvojvládie a chaos, ktorý je iba živnou pôdou pre teroristov. Nebola aj politika USA jednou z príčin dnešnej utečeneckej krízy? Určite áno, keďže Líbya je ďalšou z krajín, cez ktorú utečenci masívne prichádzajú do Európy.

Islamský štát stále rozširuje rady svojich bojovníkov, čo predstavuje veľkú hrozbu pre Európsku úniu. Teroristom určite nahráva aj to, že niektoré západné krajiny ako napríklad Francúzsko a Belgicko v otázke multikulturalizmu zlyhali. Ide o množstvo prisťahovalcov, ktorí tam žijú na okraji spoločnosti, nemajú prácu a tak ich Islamský štát dokáže viac sfanatizovať ako integrovaných občanov.

Nedemokratický režim akéhokoľvek typu je zlý, potláča slobodu svojich občanov. Ale zvrhnúť ho silou, akú predviedli USA bez ďalšieho záujmu o danú krajinu, sa dá nazvať iba jediným spôsobom. Vynútenou demokraciou. Ale je to vôbec demokracia?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #invázia #Islamský štát #Usama bin Ládin