Vláda zabudla na tých, čo kúria drevom

Energetická kríza doľahla na celú spoločnosť. Verejný diskurz ovládajú hlavne ceny plynu a elektriny. Akoby existovali len tieto zdroje energie. Pritom 89 % rodinných domov s vlastným vykurovaním využíva tuhé palivo (nemusí to byť ich jediný ani primárny zdroj). A tuhé palivo na Slovensku je predovšetkým drevo. Palivové drevo dnes už stojí viac ako dotovaný plyn. A to je vážny problém. Drevom kúria predovšetkým v najmenej rozvinutých regiónoch.

26.01.2023 12:00
debata (8)

Lenže kým pred rokom platilo, že drevo bolo finančne najdostupnejším palivom, často záchranou najmä najohrozenejších skupín obyvateľstva, dnes je všetko inak. Domácnosti žijúce v menších sídlach, starších nehnuteľnostiach, v najmenej rozvinutých regiónoch, neraz s napätým domácim rozpočtom, tak čelia veľkým problémom. Pre vládu, aj tú v nedôvere, akoby tieto domácnosti neexistovali.

Drevo sa v dôsledku energetickej krízy totiž stalo nedostatkovou komoditou a trhová cena sa prispôsobila. Len na porovnanie, podľa medializovaných prepočtov minulý rok megawatthodina energie z bukového dreva (vrátane prepravy) bol suverénne najlacnejší spôsob vykurovania. Nasledovali drevené pelety a uhoľné brikety. Tento rok sa poradie zmenilo. Najlacnejší už je dotovaný plyn a cena megawatthodiny energie z bukového dreva sa zdvojnásobila.

To otvára zásadné sociálne a environmentálne problémy. Predovšetkým počiatočný prudký nárast dopytu po palivovom dreve zvýšil apetít po slovenských lesoch. Možno naivne, ale dúfam, že si tento aspekt rezort životného prostredia ustráži. Následne prudký nárast ceny dreva donútil najzraniteľnejšie domácnosti hľadať lacnejšie alternatívy.

Vláda začala dotovať plyn a aj nižšie ceny elektriny. Daňových poplatníkov to bude stáť miliardy, ktoré zvýšia zadlženie nás všetkých. Najzraniteľnejší, kúriaci drevom, však majú smolu. Na výber majú drahé palivové drevo alebo ohrozenie zdravia svojho okolia.

Je tak viac ako pravdepodobné, že mnohé domácnosti dnes siahajú po vyslovene nevhodnom palive. Nedostatočne vysušenom dreve, odpadovom dreve či ďalších náhradách, ktorých použitie zákon o ovzduší zakazuje. Z logického dôvodu. Nikto nechce byť doma v zime.

Napríklad lakované, mokré či iné neadekvátne drevo má nielen nižšiu výhrevnosť, ale býva najčastejším zdrojom lokálneho znečistenia ovzdušia. Komíny rodinných domov sú nízko položené, takže väčšina škodlivých látok sa nerozptýli desiatky metrov nad obývanou zónou ako pri fabrikách, ale priamo nad hlavou a následne v pľúcach domácich a ich susedov.

Ešte predminulý rok sme ako Progresívne Slovensko pravidelne varovali pred Putinovými hrami s plynovými kohútikmi. Vtedajší minister hospodárstva Richard Sulík však namiesto riešení strácal čas. Neliečil chorobnú závislosť od fosílneho plynu, ale potláčal symptómy. Nakoniec vláda začala dotovať plyn a aj nižšie ceny elektriny.

Daňových poplatníkov to bude stáť miliardy, ktoré zvýšia zadlženie nás všetkých, ale ceny plynu a elektriny by mali byť stabilizované. Na akej úrovni, to nechajme bokom. Najzraniteľnejší, kúriaci drevom, však majú smolu. Na výber majú drahé palivové drevo alebo ohrozenie zdravia svojho okolia. Pritom riešenie pozná každý. Masívne sociálne orientovaná podpora znižovania energetickej náročnosti domov podporou ich obnovy, a zavádzanie nezávislých zelených obnoviteľných zdrojov. Pri domoch vykurovaných drevom to okrem zatepľovania znamená aj napríklad modernizáciu kotlov na splyňovacie. Tie majú omnoho menšiu spotrebu paliva, a tak kúrenie stojí menej. Nehovoriac o riešení problému znečistenia ovzdušia.

Riešením nie je viac plynu. Ten je problémom. Riešením je efektivita a modernosť. Vyliečime sa tak hneď z viacerých chorôb. Znížime závislosť od fosílnych palív, pomôžeme významnej časti najzraniteľnejších domácností, uľavíme ovzdušiu aj klíme a zmenšíme dopyt po palivovom dreve. A pri zatepľovaní zamestnáme množstvo ľudí. Lenže ako to pri bývalej vláde a aktuálne poverenej vláde býva, to najlepšie riešenie príde možno na rad, až keď sa všetky zlé minú.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #energetická kríza #ceny plynu a elektrickej energie #palivové drevo