Miliardári žiadajú: Zdaňte nás, bohatých. Politici sú však hluchí. Prečo?

Isté slovenské noviny uverejnili správu o 31-ročnej dedičke BASF, najväčšieho chemického producenta na svete, Marlene Engelhornová s titulkom: Žena nevie, čo robiť s miliardovým dedičstvom. V druhej časti nadpisu však popreli to, čo tvrdí jeho prvá časť: Chce rozdať rodinné peniaze. Inými slovami, M. Engelhornová vie veľmi dobre, čo chce s dedičstvom urobiť.

26.01.2024 12:00
debata (42)

Hrdí na to, že platia vyššie dane

Ona a viac ako 250 miliardárov a multimilionárov – signatárov otvoreného listu Proud to pay more taxes (Hrdí na to, že platia vyššie dane) adresovaného účastníkom Svetového ekonomického fóra v Davose 2024 napísalo: „Naša požiadavka je jednoduchá: žiadame vás, aby ste nás, najbohatších v spoločnosti, zdanili.“ Zdôvodnili to tak, že ak sa nezastaví dramatický nárast ekonomických nerovností, dôsledky budú pre spoločnosť katastrofálne.

Ak sa dožadujú zdanenia bohatí, nemožno nikoho obviňovať z triednej nenávisti. Ak sa dožadujú zdanenia bohatí, oslobodzuje to chudobných od obviňovania, že bohatým závidia, a iba preto ich chcú zdaniť. Istý renomovaný slovenský ekonóm mi na námietku o škodlivosti vysokej miery nerovnosti oponoval presne takto: Slováci si iba závidia.

Ak sa nezastaví dramatický nárast ekonomických nerovností, dôsledky budú pre spoločnosť katastrofálne.

Podľa slovenského Forbesu z 11. októbra 2023 Top10 najbohatších Slovákov (medzi nimi je jedna manželka s rodinou) vlastní majetok vo výške 9,21 miliardy eur. Možno by sa mohli podpísať pod otvorený list…

Vyhovieť iniciátorom petície bohatých – ako je známe – sa dá niektorými z týchto spôsobov, prípadne ich kombináciou: progresívnou daňou z príjmu (a vonkoncom nepresadzujem hornú sadzbu 91¤%, ktorú uzákonila americká administratíva po skončení 2. svetovej vojny). Daňou z dedičstva, ktorú používa 24 z 36 štátov OECD, kapitálovou daňou, respektíve daňou z dividend a daňou z bohatstva ako napríklad vo Švajčiarsku.

Zopakujme si, že ošúchaným argumentom proti progresívnemu zdaňovaniu je, že je to trest za úspech. Argumentom proti dani z dedičstva je, že je to daň za smrť. Bohatí, ktorí sa dožadujú zdanenia, nechcú samých seba vytrestať za úspech, pokiaľ len netrpia duševnou chorobou známou ako sebapoškodzovanie. Nemyslia si, ako dôvodil Ján Langoš pri prerokúvaní poslaneckého návrhu na zrušenie dane z dedičstva v r. 2001, že jej zrušením sa podporí podnikavosť.

Naopak. 120 najbohatších Američanov, medzi nimi Warren Buffett (v tom čase najbohatší muž USA), George Soros, David Rockefeller mladší atď. v petícii, ktorú inicioval Wiliam Gates starší, otec Billa Gatesa, v r. 2001 protestovali proti Bushovmu daňovému plánu, ktorý zahrnoval o. i. postupné zrušenie dane z dedičstva. Podľa nich „zrušením dane z dedičstva sa obohatia dediči amerických milionárov a miliardárov a poškodia rodiny, ktoré zápasia so živobytím zo dňa na deň“. W. Buffet, obhajca meritokracie, použil túto paralelu: zrušenie dedičskej dane je „ekonomickým ekvivalentom k zostaveniu olympijského tímu 2020 z najstarších synov zlatých medailistov olympiády v r. 2000“. Vtedajšia pravicová väčšina vo vláde argumenty amerických boháčov ignorovala. Dodnes sme jeden z mála „civilizovaných“ štátov, ktorý nemá daň z dedičstva.

Neozývajú sa po prvýkrát

Marlene Engelhornová nepózovala so sloganom Tax the Rich (Zdaňte bohatých) v r. 2024 po prvýkrát. Symbolicky sa k nej pridali ďalší miliardári a multimilionári, ktorí sa dožadovali zdanenia už v minulosti. Davos, zaujatý nepriaznivými geoekonomickými vyhliadkami, ich ignoroval. Ignoroval nielen iniciatívu miliardárov a milionárov, ale i alarmujúcu správu Global Wealth Report 2024 medzinárodnej charitatívnej organizácie Oxfam, podľa ktorej piati najbohatší ľudia na svete v minulom roku zvýšili svoje bohatstvo od roku 2020 o 114 percent, na 869 miliárd dolárov – na úkor ostatných.

Napriek všetkému sú politici hluchí. Prečo? Lebo otvorený list Proud to pay more taxes nepodpísali všetci miliardári a multimilionári. Lebo ho nepodpísali bohatí sponzori politikov a ich politických strán. Lebo to nechcú verejní funkcionári, ktorých príjmy a majetok násobne preskočili priemer. Kto si vysoké príjmy zaslúži a majetky dosiahol „usilovnou prácou“, treba mu potriasť rukou. Možno by aj pochopil dôležitosť vyššieho zdanenia. Zatiaľ sme sa však v slovenskej daňovej politike nedočkali toho, po čom volajú iniciátori kampane Tax the Rich. Nepresadilo sa dokonca ani zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre sociálne odvody a iba symbolické zvýšenie dane z dividend.

Daňová politika v EÚ je súčasťou daňovej suverenity, ktorú si starostlivo strážia národné vlády. Napriek tomu kde-tu sa darí niečo v európskej daňovej politike presadiť. Príkladom je minimálne zdanenie korporácií. Novou snahou je európska občianska iniciatíva Tax the Rich. Medzi jej iniciátormi je nielen M. Engelhornová, ale i Thomas Piketty, autor ekonomického bestselleru Kapitál v 21. storočí. Iniciatíva žiada Európsku komisiu presadiť, aby sa na sociálnych nákladoch pandémie, inflačnej krízy, dôsledkov vojny na Ukrajine, ktorá spôsobila energetickú krízu, a na sociálnych dôsledkoch klimatických zmien podieľali svojimi daňami aj bohatí Európania. Zapojiť sa do nej môže každý.

Názory externých prispievateľov nemusia vyjadrovať názor redakcie.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #zdaňovanie #zdaňovanie bohatých #Marlene Engelhornová