Prečo by mal byť Taiwan v Interpole

Po vypuknutí pandémie COVID-19 mnoho ľudí prišlo o prácu v dôsledku lockdownu a zúfalo hľadali finančnú podporu. Preto je pre nejedného človeka zložité odolať lákavým pracovným príležitostiam. No tvrdou realitou pre tých, ktorí cestujú za prácou do zahraničia, je to, že riskujú, že sa stanú obeťami obchodu s ľuďmi, novej formy nadnárodného zločinu, ktorý postihuje ľudí na celom svete.

23.11.2023 10:00
debata (1)

Globálny zločin

Podvod je zločin s dlhou históriou. V modernej dobe s pokrokom informačných a komunikačných technológií nadobúda nové rozmery a predstavuje hrozbu pre globálnu bezpečnosť. Ako povedal generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock, potreba spoľahlivej medzinárodnej policajnej spolupráce je dôležitejšia než kedykoľvek predtým, aby sme sa mohli vyrovnať s novými formami nadnárodnej trestnej činnosti, ako sú obchodovanie s ľuďmi a podvody. Zločinecké organizácie v súčasnosti fungujú podľa vysoko organizovaných modelov korporátneho štýlu, ktoré sú založené na sofistikovanom rozdelení práce, výmene informácií, partnerskom učení a tajných dohodách a spolupáchateľstve.

V boji proti nadnárodnému zločinu sa musia príslušníci orgánov činných v trestnom konaní z celého sveta spojiť. Svet by nemal vylučovať Taiwan, pretože to umožňuje zločincom, aby si robili veci po svojom. Namiesto toho, v súlade so základným účelom Interpolu – zabezpečiť a podporovať čo najširšiu vzájomnú pomoc medzi všetkými orgánmi kriminálnej polície – taiwanské policajné orgány preberajú iniciatívu a zapájajú sa do boja proti zločinu so svojimi partnermi na celom svete. Ich cieľom je vyplniť medzeru v globálnej bezpečnostnej sieti a pracovať na bezpečnejšom svete.

S vynikajúcimi výsledkami v oblasti verejnej bezpečnosti musí byť Taiwan zapojený do úsilia v boji proti nadnárodnému zločinu.

Taiwan slúži ako kľúčové spojenie medzi severovýchodnou a Juhovýchodnou Áziou a ako centrum toku ľudí, tovaru a kapitálu. Okrem toho, podľa hodnotenia bezpečnosti a kriminality z roku 2023 podľa databázovej webovej stránky Numbeo, sa zo 142 krajín Taiwan umiestnil na treťom mieste z hľadiska bezpečnosti a mal tretiu najnižšiu mieru kriminality zo všetkých hodnotených krajín. Je to lepšie ako všetky ostatné ázijské krajiny.

Ministerstvo zahraničných vecí USA uznalo dôsledné úsilie Taiwanu a už rokov 14 rokov za sebou zaradilo Taiwan medzi viac ako 180 krajín a regiónov na celom svete ako štát „Úrovne 1“ v boji proti obchodovaniu s ľuďmi. Taiwan pokračoval v spolupráci so súkromným sektorom v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a v prekonávaní rôznych výziev. Účasťou v Interpole a spoluprácou s globálnymi policajnými orgánmi môžeme všetci spoločne bojovať proti nadnárodnému zločinu.

Bez Taiwanu je Interpol neúplný a neistý.

Medzinárodné organizácie slúžia ako dôležité platformy pre globálne riadenie. Účasť v nich umožňuje Taiwanu spojiť sa so svetom, čo poskytuje spôsob, ako využiť jeho mäkkú silu a vrátiť sa ku globálnej komunite. Z politických dôvodov sa však Taiwan už viac ako 39 rokov nemôže zapájať do práce Interpolu. V ére globalizácie, v ktorej prekvitá nadnárodná kriminalita, sa taiwanské pasy stali hlavným cieľom nadnárodných zločincov. Toto je hrozba, ktorú netreba podceňovať.

Schopnosť Taiwanu vykonávať hraničné bezpečnostné kontroly a bojovať proti nadnárodnej trestnej činnosti, ako je terorizmus a obchodovanie s ľuďmi, je vážne obmedzená jeho nedostatočným prístupom k databáze ukradnutých a stratených cestovných dokladov, ktorú má Interpol, a ku kriminálnym spravodajským informáciám v reálnom čase, ktoré sa zdieľajú prostredníctvom systému Interpolu I-24/7. Dlhodobé vylúčenie Taiwanu z Interpolu znamená, že životne dôležitá výmena informácií je často zastaraná a nesprávna. A neschopnosť Taiwanu zúčastňovať sa na súvisiacich stretnutiach, aktivitách a školeniach Interpolu vytvorila značnú medzeru v globálnej bezpečnostnej a protiteroristic­kej sieti.

Príspevok Taiwanu

Skúsenosti z Taiwanu môžu slúžiť ako cenná referencia a Taiwan je ochotný aktívne spolupracovať s Interpolom.

V roku 2022 taiwanské policajné orgány odhalili šokujúci nový typ obchodovania s ľuďmi, ktorý sa vyskytuje v Kambodži a Mjanmarsku. Zločinecké syndikáty využívali on-line platformy na nábor ľudí z celého sveta a ako návnadu sľubovali pracovné príležitosti v zahraničí. V skutočnosti obete držali v zajatí, museli nútene pracovať v podvodných call centrách a boli vystavené neľudskému zaobchádzaniu, ako sú elektrické šoky, bitie, nedobrovoľné užívanie drog a sexuálne násilie. Takto ich nútili pomáhať syndikátom pri mnohých nezákonných činnostiach vrátane podvodov, prania kryptomien a obchodovania s drogami a ľuďmi.

Keďže globálna bezpečnosť je životne dôležitá, podpora zmysluplnej účasti Taiwanu v Interpole zostáva zásadná.

Hlásenia taiwanských policajných orgánov pre Interpol boli bezvýsledné. Namiesto toho sa Taiwan musel spoliehať na policajné sily v spriatelených krajinách, aby odovzdávali spravodajské informácie a spolupracovali pri vyšetrovaní. Taiwan tiež zmobilizoval národný medzivládny tím boja proti podvodom, aby vykonal preventívne, odstrašujúce, záchranné a vyšetrovacie operácie a zabránil tomu, aby boli ďalší Taiwanci nútení k podvodným činnostiam vďaka čomu sa podarilo zachrániť 478 obetí.

Informácie zdieľané Taiwanom vzbudili medzinárodnú pozornosť a policajné zložky v Európe, Spojených štátoch, juhovýchodnej Ázii a inde sú si teraz vedomé tohto nového typu zločinu, ktorého obete pochádzajú zo širokého spektra krajín. Len spojením medzinárodných zdrojov a spoločným vyšetrovaním možno presadzovať zákony a riešiť tento problém globálnej bezpečnosti.

Nie je to politická otázka

Keďže globálna bezpečnosť je životne dôležitá, podpora zmysluplnej účasti Taiwanu v Interpole zostáva zásadná.

Keď Čína v roku 1984 požiadala o pristúpenie k Interpolu, pripojila podmienky, ktoré boli v rozpore s duchom ústavy Interpolu. Čína prevzala členské práva a štatút Taiwanu a neustále citovala takzvané „politické otázky“, aby zabezpečila, že Interpol vylúčil Taiwan z podstatnej účasti na práci v organizácii, čím došlo k narušeniu prevencie kriminality a zdieľania spravodajských informácií. To tiež sťažilo úsilie Taiwanu bojovať proti nadnárodnému zločinu a snahu urobiť svet lepším miestom.

Žiadam všetkých, aby podporili účasť Taiwanu na výročnom Valnom zhromaždení Interpolu ako pozorovateľa. To by umožnilo taiwanským policajným orgánom zúčastňovať sa na rôznych aktivitách, stretnutiach a školeniach, komunikovať s inými krajinami a riešiť nedostatky v nadnárodnej výmene informácií o zločine. Nie je to politická téma. Globálna bezpečnosť sa týka nás všetkých. Nechajte Taiwan a Interpol spolupracovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Interpol #obchod s ľuďmi #Taiwan #Čína a Taiwan