Národná suverenita a „šťuka“ na ministerstve zahraničných vecí

Od podpísania memoranda sa nová koalícia bije do pŕs, aká bude národná, slovenská a suverénna. A Hlas sa v nej prezentoval ako hlas tých, čo budú prísne strážiť naše zahraničnopolitické priority: naše pôsobenie v EÚ a aktivity v NATO.

22.12.2023 12:00
Boris Zala Foto:
debata (118)

Vždy na mňa až humorne pôsobí ten tlkot „národného“ srdiečka, ktorý je nepochybne úprimný aj zapálený: ale pozorovania aj účasť v našej politike mi za tridsať rokov ukázali, že za úprimnosťou sa skrýva naivita, neznalosť a provinčná nabubrenosť. A reálnym výsledkom je v konečnom dôsledku podkopávanie našej národnej suverenity – toho, pre čo sa provinční nacionalisti tak nadchýnajú, ale čomu vôbec nerozumejú.

Ale po poriadku: zatiaľ sa nám ukazujú len čriepky, veď vláda vládne iba dva mesiace. Lenže tieto čriepky sú od počiatku bolestivo pichľavé.

V Orbánovej sieti

Naším strategickým priestorom je Európska únia. Nikto iný nám negarantuje ochranu pred hegemonistickými záujmami mocností, ale aj pred rozpínavosťou a silou susedov. A rovnako nikto iný nám tak ako EÚ neposkytuje priestor na rozvoj a rozširovanie našej kultúry, umenia, reči a všetkých schopností našich ľudí.

Pravda, heslom SNS aj Smeru sa stala „ochrana pred Bruselom“! V ľútom boji proti „bruselskej hydre“ je, samozrejme, najlepšie spájať sa s Budapešťou či lepšie povedané, s Orbánovým staromilským Veľkomaďarskom: lebo jeho symboly nosí Orbán arogantne na verejnosti. A tak náš minister zahraničia, známa to „šťuka“, venuje počas svojej návštevy v Budapešti pozornosť hlavne „mierovým“ otázkam. Som všetkými desiatimi za to, aby mier bol prioritou, veď Rusko vedie vojnu s naším priamym susedom. Lenže bratríčkovanie sa s Maďarmi na podporu Putina mier neprinesie.

Heslom SNS aj Smeru sa stala „ochrana pred Bruselom“! V ľútom boji proti „bruselskej hydre“ je, samozrejme, najlepšie spájať sa s Budapešťou či lepšie povedané, s Orbánovým staromilským Veľkomaďarskom.

Minister Blanár mal spolu so Szijjártóom poslať spoločnú výzvu Putinovi, aby zastavil boje, stiahol okupačné vojská z Ukrajiny a sadol si za rokovací stôl. A výzvu mohli poslať aj Zelenskému, aby súčasťou mierovej zmluvy boli aj garancie všetkých menšinových práv pre rusky, ale aj maďarsky hovoriace obyvateľstvo, a to v tej miere, ako si to vyžaduje medzinárodné právo, a hlavne EÚ – do ktorej sa Ukrajina usiluje vstúpiť. To by bol krok k mieru. Ale nie defetistické reči o zastavení vojenskej pomoci, o zrušení sankcií voči agresorovi. Keby toto dosiahol slovenský minister zahraničia, aj v EÚ by sa pozícia vlády dostala na vrchol uznania. K takejto iniciatíve by sa iste pridali aj Česi a aj nová poľská vláda.

Lenže o takom niečom nielen náš minister, ale žiadna iná „šťuka“ nemá ani poňatia. A tak sme zasa len naleteli Maďarom a minister dosahuje už dokonalosť Matovičovej lásky k maďarským záujmom. Preto sa horthyovský nacionalista, minister Szijjártó vyjadril, že medzi našimi krajinami sú najlepšie vzťahy, aké sme kedy mali. Nuž, áno, Orbán si bačuje na južnom Slovensku ako na vlastnom (však ten Trianon, to bola len dočasná chyba a epizóda…); maďarský štát kupuje slovenské majetky, toky peňazí na podporu maďarských nacionalistov na našom juhu sú mimo akejkoľvek kontroly štátu atď.

Iba pripomínam, ide o toho istého Szijjártóa, ktorý sa pred časom arogantne vybral do Komárna rokovať o našom vnútroštátnom zákone s poslancom OĽaNO, tým „najmiernejším“ spomedzi našich maďarských politikov, Gyimesim. „Šťuku“ ani nenapadlo, že ho Szijjártó láka do pasce: po zmene vlády v Poľsku stratilo Maďarsko jediného spojenca a tak do siete Orbánových avantúr sa teraz chytila naša „šťuka“. Teda iba sa pýtam našich národne cítiacich, čo nám toto spojenectvo prinesie pre upevnenie našej suverenity, pre rozvoj slovenskosti? Ochranu pred migrantmi, z ktorých žiaden nechce u nás zostať? (A tak, aby sme mohli vyrábať, premiér Fico musí prehovárať Vietnamcov, či by sa im nezachcelo u nás robiť.)

Folklór – garancia suverenity

Nuž nepochybne sa zväčší priestor pre Maticu slovenskú! Som zvedavý, aké aktivity rozvinie na juhu Slovenska, kde vždy bola jej bašta. Nielenže sa majú pre Maticu navŕšiť prostriedky, ale mali by sa jej presunúť aj tie, ktoré vláda poskytovala našej najprestížnejšej zahraničnopoli­tickej organizácii GLOBSEC.

Už si viem živo predstaviť, ako Matica brilantne zorganizuje stretnutia najvplyvnejších a najreprezenta­tívnejších predstaviteľov sveta: nemecký kancelár Scholz sa bude predháňať s francúzskym prezidentom Macronom či so španielskym premiérom Pedrom Sanchézom, kto príde povedať svoj zásadný prejav. Tak ako to urobil Macron tento rok, len naši „buditelia“ s národným srdiečkom si ani nevšimli, že práve v Bratislave Macron predniesol návrhy, ktoré by menili geopolitickú mapu sveta – aj v prospech našej suverenity.

Lenže to by dnešní „matičiari“ museli vedieť, čo to je suverenita: že nám ju obmedzuje Brusel, o tom vykrikujú denne, ale že nám suverenitu podstatne obmedzili Vatikánske zmluvy, o tom mlčia. Nuž keď teda nebude organizovať medzinárodné fóra na svetovej úrovni GLOBSEC, či už v Tatrách, alebo v Bratislave, uchmatne si túto príležitosť Varšava alebo Praha. A Matica môže zorganizovať jeden folklórny festival navyše… A možno pozvanie prijme aj nejaký súbor z Hortobágyu alebo z bavorského Čierneho lesa. To podstatne upevní našu suverenitu a národnú identitu.

S nesmiernym nadšením čakám na ďalšie kroky k upevneniu našej prestíže vo svete: tak ako k nej prispieva rušenie špeciálnej prokuratúry či slovakizácia jedálnych lístkov. (Mimochodom, aj slovenská bohéma v 20. rokoch – už veru minulého storočia – v Bratislave slovakizovala jedálne lístky, ale ich prekladmi do slovenčiny, nie menením gurmánskych receptov a chutí…). Verím, že fantázia našich národniarov nepozná hraníc…

© Autorské práva vyhradené

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Matica slovenská #Viktor Orbán