Kotly vám nikto nezoberie

Ak ste niekde zachytili správu, že „zlý Brusel“ vám zoberie plynový kotol, tak jej neverte. Nie je to pravda. Internetom sa môže dnes číriť kadečo. Aj sa šíri. Najnovšie hoax, že už o rok či dva si obývačku nevykúrime starým dobrým plynovým kotlom.

21.03.2024 20:00
debata (30)

Dôvodom, prečo sa o tejto téme hovorí, je to, že europoslanci prijali nové energetické pravidlá pre budovy, ktoré majú pomôcť v boji s klimatickými zmenami. Určite ste si všimli extrémne teplý február a podobne teplý marec. Klimatické zmeny sú tu, spôsobuje ich človek a treba s nimi niečo robiť. To je hádam jasné a nikto to nerozporuje.

Preto sa ani poslanci nevenujú týmto témam z rozmaru alebo z dlhej chvíle. Najnovšie sa tak dohodli na tom, že po roku 2040 budú musieť byť, jednoducho povedané, kotly „čistejšie“ alebo „zelenšie“. V praxi to znamená, že nebudú spaľovať čistý plyn, ale budú v ňom aj iné zložky ako napríklad biometán, vodík alebo iné obnoviteľné plyny.

O tom, že musíme dať zbohom fosílnym palivám ako rope či zemnému plynu o niekoľko desiatok rokov, nikto nepochybuje. Nahradí ich totiž energia zo slnka, vetra či vody alebo jadra.

Mimochodom, práve včera sa konal historický summit, na ktorom sa prihlásili európske štáty k jadru. Ide o takzvanú renesanciu jadra v Európe. Aj keď má technológia založená na rozbíjaní atómov uránu, z ktorej sa vytvára pomerne lacná elektrina, svoje chyby, mali by sme ju podporiť.

Ak chceme mať prijateľné účty za teplo v domovoch, iné nám v súčasnosti nezostáva.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #plynový kotol