Smer ako ivermektín

Predčasné voľby nás na Slovensku vrátili niekoľko rokov dozadu. Opäť sa potvrdilo staré cynické heslo, že ak by voľby mohli niečo zmeniť, dávno by ich zakázali. Nezakázali a Robert Fico sa rozhodol, že neboli zmanipulované, ako avizoval.

07.11.2023 12:00
debata (100)

Soros si asi dal pohov od svetovlády, homolobby zrejme prestala lobovať a Amerika stratila na všetko vplyv. Ako inak si vysvetliť, že Smer vyhral piatykrát voľby, Danko sa ako podpredseda parlamentu chystá do Moskvy a Taraba sa stal ministrom?

Zrejme len tak, že to, na čo sa v Rusku len hrajú a o čom v Číne iba snívajú, je na Slovensku realitou. Demokracia širokých más funguje. Nespokojná väčšina si môže zvoliť novú vládu. Opomínaní, ohrdnutí a vyľakaní občania stratení v zložitom svete vrátili úder. A posunuli dezinformačnú scénu do mainstreamu.

Fico hrá rolu upokojovateľa ľudu výborne. V Bruseli si povedal svoje: na Ukrajinu už Slovensko nebude posielať žiadne zbrane (čo ani nie je nutné, pretože tam už sú a súkromné zákazky neovplyvní) a následne hlasoval za vojenskú podporu z EÚ.

Keby bol posledné roky pri moci, zrejme by zbrane na Ukrajinu posielal a ešte predtým by hnal ľudí na očkovanie. On pri moci ale nebol, ani sa nepotreboval uchádzať o eurofondy ako teraz, len sa k nej potreboval za každú cenu vrátiť. V takej situácii ide ochrana verejného zdravia či pomoc napadnutému susedovi bokom.

Ako je však možné, že niektorým voličom stačí takéto falošné zastávanie sa ich záujmov? Slávny sociálny psychológ Erich Fromm hovoril o obrannej, adaptačnej reakcii na situáciu bezmocnosti a samoty, z ktorej niektorí jednotlivci hľadajú východisko v autorite. Cez ňu nadobúdajú dojem, že majú moc. Toxický vzťah závislosti nájdeme napríklad aj v texte speváčky Rihanny: „Budeš tam stáť a sledovať, ako horím? Dobre, pretože milujem, ako klameš.“

Čosi podobné ako v súčasnosti na Slovensku sa doteraz dialo v Poľsku. Veľká časť ľudí tam uverila tomu, že strana Právo a spravodlivosť (PiS) zastupuje ich záujmy preto, lebo im venovala pozornosť, vyzdvihovala ich identitu a hovorila o ich vzťahu k tradícii a cirkvi. Na tieto skupiny, tvoriace predovšetkým obyvateľov vidieka a chudobných, predchádzajúce neoliberálne vlády vo svojej namyslenosti a krátkozrakosti zabudli.

Strana Smer funguje v politike ako ivermektín. Liek, ktorý bol pred pandémiou považovaný za všestranný, sa pri liečbe covidu po opakovaných vedeckých štúdiách ukázal ako neúčinný. U chorých fungoval ako placebo. Podobne ako Smer.

V Česku sa rovnakej taktiky chopili Babiš a Zeman, ktorých volil predovšetkým český vidiek. Vzhľadom na to, že ich neoslovovali iní, príležitosti sa chopili oportunisti, ktorí s nimi komunikovali veľmi dobre. Nacionálno-konzervatívne subjekty navyše vedia, že nedokážu osloviť bohatších alebo intelektuálov, ako sú učitelia či vedci, a tak im dávajú hanlivé prívlastky („kaviareň“, PiS ich označil za „Nepoliakov“). Rôznorodosť by však nemala slúžiť polarizácii a ako nástroj manipulácie politikov, ale ako obohatenie.

Strana Smer funguje v politike ako ivermektín. Liek, ktorý bol pred pandémiou považovaný za všestranný, sa pri liečbe covidu po opakovaných a overovaných vedeckých štúdiách ukázal ako neúčinný. Koncentrácia, ktorá by dokázala zastaviť šírenie vírusu v ľudskom tele, nie je u človeka dosiahnuteľná. Ivermektín u chorých fungoval ako placebo. Podobne ako Smer. Sociálnym balíčkom, ktoré zaviedol, by sa vyrovnali sociálne politiky iných konzervatívnych strán. A zďaleka nestačia na prekonanie štrukturálnych a fiškálnych problémov štátu.

Svetová zdravotnícka organizácia neoprávnila a neschválila použitie ivermektínu na liečbu ochorenia Covid-19. Frakcia európskych socialistov v európskom parlamente pozastavila členstvo stranám Smer a Hlas za odklon od ich hodnôt a spojenie s radikálne pravicovou stranou SNS. Smeru je to však jedno. S ľavicou má totiž máločo spoločné.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer