Čo o voľbách na Slovensku píšu zahraničné médiá

Parlamentné voľby na Slovensku zaujali aj viacerých komentárov zahraničných médií. Prinášame vám výber textov uverejnených v The Guardian, Politico, BBC, Tagesschau, ORF a Kleine Zeitung.

30.09.2023 22:50
parlamentné voľby 2023, volič, hlasovanie,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (7)

Slovensko sa môže čoskoro stať najnovším spojencom Ruska

Na Slovensku záleží oveľa viac, ako si Európa uvedomuje. V tejto malej európskej krajine sa konajú parlamentné voľby, ktoré budú mať dôsledky ďaleko za jej hranicami. Ak sa prieskumy verejnej mienky ukážu ako správne, budú znamenať návrat Roberta Fica: muža, ktorý velebí Moskvu a jeho vzorom je Viktor Orbán – „pravicový“ líder v susednom Maďarsku. Európska únia a NATO by čoskoro mohli mať vo svojom vnútri nového narušiteľa poriadku.

Slovensko je skúšobným/tes­tovacím poľom pre silu propagandy. Think-tank Globsec každoročne zverejňuje index zraniteľnosti. Jeho najnovší prieskum je poučným čítaním, pričom Slovensko často vybočuje z radu. Dominika Hajdu, vedúca Centra pre demokraciu a odolnosť, uvádza, že 50 % Slovákov považuje USA za bezpečnostné riziko, čo je výrazne viac ako pred niekoľkými rokmi, zatiaľ čo len 40 % Slovákov považuje Rusko za hlavného vinníka vojny na Ukrajine, čo je najnižšie percento v strednej a východnej Európe.

V opozícii sa Robert Fico sa začal meniť na kópiu Viktora Orbána. Posúval sa ďalej doprava, odsudzoval „ukrajinských fašistov“ a brojil proti rozhodnutiu slovenskej vlády poslať na Ukrajinu všetky zbrane, ktoré mala. Prezidentku Čaputovú potom označil za „americkú agentku“ a v ozvene Donalda Trumpa označil nedávne zatknutie vysokých šéfov tajných služieb za „policajný prevrat“. Na Facebooku údajne existuje až 2 000 stránok, ktoré zdieľajú protizápadnú propagandu, pričom Čaputová varovala pred „informačnou búrkou“ politických denunciácií zo strany pravice, ktorú podporuje Rusko. Zlovestne vyhlásila, že už toho má dosť a nebude kandidovať na druhé funkčné obdobie.

Ficova strana Smer-SD je v prieskumoch pred ostatnými stranami. Strávil som hodinu s jej podpredsedom, sediac na terase pred parlamentom. Ľuboš Blaha rámcuje konflikt Ruska so Západom menej vojensky a viac ako kultúrnu vojnu. „Vnímame to ako zástupnú vojnu Spojených štátov proti Rusku na ukrajinskej pôde,“ hovorí. „Nejde o Rusko a demokraciu. Ide o Rusko, ktoré chráni svoju kultúrnu, národnú identitu pred touto liberálnou mániou na Západe.“

Počas jeho reči sa pozerám cez Dunaj na les, ktorý označuje Rakúsko pred nami. Pamätám si ho z 80. rokov: ťažko opevnená hranica len pár kilometrov odtiaľto, železná opona, ktorá väznila generácie Čechoslovákov.

Nebezpečenstvo je stále prítomné, ale stále je o čo hrať. Volebné kampane na Slovensku často prinášajú dramatické výkyvy na poslednú chvíľu. Nepochybné však je, že Fico je opäť významným hráčom a politika, ktorú presadzuje, je opäť v móde. Je to meradlo toho, akou chaotickou sa stala politika a ako veľmi sa tu v srdci Európy oslabila viera v liberálnu demokraciu.

John Kampfner, The Guardian

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2023