Pripravte sa, pokrok prichádza. Roboty však zlikvidujú desiatky miliónov pracovných miest

Priemyselné podniky sú čoraz viac automatizované, za vlaňajšok bolo do prevádzky zaradených viac ako 300-tisíc nových priemyselných robotov. Do šiestich rokov roboty odpracujú až 52 percent z celkového pracovného času, ľudia už len 48 percent.

24.05.2023 12:00
debata (1)

Na Slovensku je robotizáciou ohrozených až vyše 34 percent pracovných miest v priemyselnej výrobe, teda napríklad v automobilkách. Najmenší dosah sa očakáva v škandinávskych krajinách, napr. v Nórsku sa to dotkne len zhruba 6 % súčasných pracovných pozícií. Digitálna transformácia by však mala priniesť výhody pre všetkých, klásť dôraz na ľudí a vytvoriť nové príležitosti pre podniky. Digitálne riešenia sú zároveň kľúčom v boji proti zmene klímy a k ekologickej transformácii.

Nedostatok pracovnej sily

Nie je žiadnym tajomstvom, že Tesla okrem elektromobilov vyvíja aj robotov, ktorí sa budú podobať ľuďom. Ešte začiatkom januára Musk odhalil, že Tesla Bot, resp. Optimus, ako ho nazvali, nebude bežným robotom. Má ísť o robota, ktorý bude schopný učiť sa novým veciam rovnako ako ľudia. Ako povedal Musk: "Nebál by som sa, že vyradí ľudí z práce. Myslím si, že v skutočnosti budeme mať a už aj máme obrovský nedostatok pracovnej sily. Takže si myslím, že nebudeme mať ľudí bez práce, ale v skutočnosti bude aj naďalej existovať nedostatok pracovnej sily…“

Späť ale na Slovensko, kde si na robotov z Tesly ešte chvíľu počkáme. Čo sa však zásadne mení, je priemyselná výroba, ktorá sa viac automatizuje. Do úzadia sa dostávajú práve pracovníci na robotníckych pozíciách, ale postupne aj pracovníci v call centrách alebo predavači a pokladníci v obchodoch, ktorých postupne nahrádzajú samoobslužné pokladnice. Roboty majú viacero výhod. Nie sú PN, sú presnejšie a podľa vedcov majú menšiu chybovosť. Robotizácia znižuje náklady na platy a zvyšuje zisky podnikom. Do dvoch rokov by roboty mali začať nahrádzať napríklad prácu čašníkov, zamestnancov fast foodov a ostatných pracovníkov, ktorých plat sa pohybuje na hranici minimálnej mzdy.

V rámci východnej a strednej Európy budú čoraz viac žiadané pozície ako dátový analytik, špecialista na robotické stroje, inžinier, vývojár softvérov a aplikácií či špecialista na sociálne siete.

Americká banka Merrill Lynch napríklad už rieši, ako automatizovať investičné poradenstvo pre niektorých klientov s účtami, na ktorých je menej ako 250-tisíc dolárov. Navyše kedysi mal takmer každý šéf v londýnskej City sekretárku, v súčasnosti majú aj vysokopostavení ľudia vo firemnej hierarchii iba jednu, ktorá pracuje pre viacerých. Pozícia sekretárky od roku 2001 zaznamenala celosvetovo najväčší úbytok pracovných príležitostí. Na Slovensku je však pozícia asistentky stále často obsadzovaná.

Koho roboty nenahradia

Stále je množstvo profesií, ktoré roboty vykonávať nemôžu. Špecializované profesie ako terapeuti, osobní tréneri či učitelia zostanú nenahraditeľné. Naopak, ľudia skončia na pozíciách vyžadujúcich opakované zručnosti, prácu s dátami alebo ručné zadávanie informácií.

Medzi ústredné vlastnosti bude patriť tvorivá práca – písanie, podnikanie alebo vedecké objavovanie. Ľudia v týchto profesiách sa robotov nemusia obávať. Naopak, môžu z nich mať prospech. Podnikatelia by totiž vyrábali vynálezy a výskumníci by ich analyzovali.

Stále je množstvo profesií, ktoré roboty vykonávať nemôžu. Špecializované profesie ako terapeuti, osobní tréneri či učitelia zostanú nenahraditeľné. Naopak, ľudia skončia na pozíciách vyžadujúcich opakované zručnosti, prácu s dátami alebo ručné zadávanie informácií.

Nenahraditeľná zostane naďalej práca s ľuďmi. Zamestnanci budú potrebovať manažérov alebo opatrovateľov. Vedci však už vytvárajú robotické stroje, ktorých cieľom je byť priateľmi pre dlhodobo osamelých ľudí.

Nedostatočné digitálne zručnosti

Zmeny na trhu práce budú vyžadovať aj dovzdelávanie. Každý štvrtý zamestnanec bude musieť prejsť minimálne šesťmesačným školením. Zamestnanci by mali prejsť najmä IT a jazykovými školeniami. Až 80 percent firiem uvádza, že urýchľujú plány na využitie nových technológií v ich podnikoch, vďaka ktorým bude mnoho existujúcich pracovných miest zastaraných.

Slováci majú digitálne zručnosti nedostačujúce na nové požiadavky trhu. Ani nie štvrtina ľudí má vyššie ako základné digitálne zručnosti. Pritom ak si chce v budúcnosti zamestnanec udržať svoje miesto, zrejme si rekvalifikačné kurzy bude musieť hradiť sám.

Len zhruba tretinu rekvalifikácií by mali platiť priamo zamestnávatelia. Tie budú firmy realizovať prostredníctvom interných oddelení. Odhaduje sa, že približne štvrtina školení pôjde cez súkromných poskytovateľov odbornej prípravy a zhruba pätina prostredníctvom verejných vzdelávacích inštitúcií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekvalifikácia #roboty #automatizácia #pracovné pozície