Na Slovensko sa valí pohroma v podobe zdražovania hypoték

Hypotekárne úvery sa za posledné roky stali najdôležitejším finančným nástrojom, ktorý pomohol ľuďom na Slovensku dosiahnuť svoj sen o vlastnom bývaní. V období osemročného rastu cien nehnuteľností, v niektorých prípadoch až dvojcifernom, aj jediný, ktorý sprístupnil vlastné bývanie aj pre domácnosti s priemernými a podpriemernými príjmami.

23.06.2023 18:00
debata (15)

Preto dnes máme na Slovensku spolu približne 900 tisíc živých hypoték. Tie majú rôznu výšku, priemerná je 90 až 100 tisíc eur. Tieto hypotéky si ľudia brali najčastejšie na 30 rokov v období vlád Smeru a ešte krátko po tom. Pri úrokoch niekedy aj pod jedno percento, to bolo veľmi výhodné. A ľudia mali možnosť zafixovať si tieto úroky na tri, päť , či desať rokov. Práve vďaka stabilite za našich vlád, tak ľudia na Slovensku vedeli zhodnotiť svoje úspory a príjmy a zobrať si hypotéku, ktorá im pomohla kúpiť byt, či dom. Aj preto Slovensko dlhodobo patrí medzi krajiny s najvyšším percentom súkromného vlastníctva bytov a domov obyvateľov v rámci EÚ.

Špirála inflačných tlakov a zdražovania, ktorú cítime na Slovensku na všetkom a najviac na základných potravinách, dorazila aj do oblasti bývania a hypoték. Práve v období vrcholiacich kríz, chaosu a rozpadu vlád OĽaNO. Nanešťastie namiesto predčasných volieb, ktoré by mnohé rýchlo vyriešili, sme sa dočkali úradníckej vlády prezidentky Zuzany Čaputovej. S obmedzenými právomocami, bez podpory v parlamente a dôvery ľudí. A práve táto vláda, ktorá po mesiaci a pol od vymenovania zatiaľ nerozhodla o ničom podstatnom, stojí pred zásadnými problémami obyvateľov Slovenska.

Smer minimálne dva roky upozorňuje, že situácia je tak vážna, že ak sa nezačnú prijímať rýchle opatrenia, pokiaľ ide o zdražovanie, infláciu, zvyšovanie úrokových sadzieb, príde tragédia. Pohroma zvyšovania hypoték sa blíži a zasiahne státisíce ľudí na Slovensku práve v najzákladnejšej ľudskej potrebe – strechy nad hlavou. V roku 2024 a v roku 2025 končí výhodná fixácia úrokových sadzieb v prípade štyristotisíc hypoték. Pre 400 tisíc domácností na Slovensku to znamená, že ak si zobrali hypotekárny úver pri úroku 0,9 alebo jedno percento, budúci rok automaticky skočí tá úroková sadzba na 4,7 percenta.

Ak Smer dostane v septembrových voľbách od ľudí dôveru, hneď v prvý deň ako vláda zasadne, bude predložený návrh zákona o štátnej bonifikácii úrokových sadzieb. To je model, ktorý sa za našich predchádzajúcich vlád osvedčil a fungoval perfektne.

Čo je ešte nebezpečnejšie a potvrdzujú to ekonomickí experti aj naša Národná banka Slovenska, musíme sa pripraviť na to, že úroková sadzba môže byť ešte vyššia. V praxi to znamená, že nárastom úrokov zo dňa na deň sa blížime k tomu, že mesačná splátka môže stúpnuť dvojnásobne a viac. Teda napríklad pri splátke 300 eur mesačne so zafixovaným úrokom, zrazu príde z banky list, že bežný človek s priemerným platom musí platiť 600 eur. To bude pre mnohých likvidačné. Je veľmi pravdepodobné, že tieto zvýšené hypotéky nebudú vládať splácať, navyše pri zdražovaní všetkého ostatného okolo nás. Ani si nechcem predstaviť koľko rodinných tragédií a bezvýchodiskových situácií to môže spôsobiť, ak sa nezačne rýchlo konať na úrovni štátu a vlády, ktorá to jediná môže zmeniť.

Ak Smer – slovenská sociálna demokracia dostane v septembrových voľbách od ľudí dôveru, hneď v prvý deň ako vláda zasadne, bude predložený návrh zákona o štátnej bonifikácii úrokových sadzieb. To je model, ktorý sa za našich predchádzajúcich vlád osvedčil a fungoval perfektne. Navrhujeme sa vrátiť k tomu, čo tu bolo a čo reálne pomáhalo ľuďom pri kúpe ich bývania. Štát spoločne s bankami prispel spoločne tromi percentami na kompenzáciu úrokov, dve percentá zaplatil štát a jedno percento zaplatila banka. My navrhujeme, aby tento program bol na päť rokov, predpokladáme, že po piatich rokoch sa situácia môže znovu zmeniť alebo upokojiť a po piatich rokoch by sa opatrenie znovu prehodnotilo.

Zaplatené by to bolo z bankového odvodu. Banky mali v roku 2022 rekordné zisky na úrovni 829 miliónov eur. Medziročne si polepšili o takmer 103 miliónov eur. Podľa údajov Národnej banky Slovenska zisk bánk v roku 2022 bol najvyšší v histórii a v roku 2023 budú mať opäť rekordné zisky. Navyše pokles objemu prostriedkov poskytnutých bankami na hypotéky klesol medziročne až o 40%. Pre mladé rodiny a pracujúcich sa stáva neriešiteľná otázka ich vlastného bývania s takto vysoko nastavenými úrokmi a splátkami hypoték. Ak sa im účinne nepomôže, budú odkázaní na nájomné trhové bývanie a sen o vlastnom byte, či dome, bude pre nich nedosiahnuteľný. Práve preto pre mladých ľudí, ktorí si chcú zobrať nové hypotéky, navrhuje Smer-SSD uplatniť rovnaký vzorec a rovnakú pomoc.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #hypotéka #Smer