Občianska výchova pre deti mexických migrantov zadarmo

Nedávno predstavil americký prezident Donald Trump návrhy reformy prisťahovaleckej politiky. Obsahovali napríklad požiadavku, aby sa prisťahovalci pred prijatím naučili angličtinu a zvládli skúšku z občianskej výchovy.

06.06.2019 20:00
debata (6)

Počas návštevy Spojeného kráľovstva teraz Trump vyhlásil, že zavádza päťpercentnú prirážku na dovozy z Mexika, dokiaľ tam nevyriešia problém prisťahovalcov, ktorí sa dostávajú na južnú hranicu Spojených štátov. Dokiaľ Mexiko migráciu nezastaví, prirážky budú stúpať každý mesiac o ďalších päť percent.

Nuž a vo štvrtok agentúra AP informovala, že americká vláda zastavila platby za kurzy angličtiny a právne služby v zariadeniach, v ktorých úrady zadržiavajú deti imigrantov. V čase, keď na hranice prichádzajú rekordné počty detí bez sprievodu, sú rozpočtové škrty nevyhnutnosťou, dôvodia úrady.

Aký skvelý rýchlokurz občianskej výchovy pre tie deti! Na hraniciach ich najprv oddelia od rodičov a internujú na oddelených miestach, často bez riadnych záznamov, takže znovuzjednotenie rodín, nech už ich azylový prípad dopadne, ako chce, je v najlepšom prípade otázkou mesiacov.

Dovtedy sa hádam naučia, že ich rodičia, ktorí sa väčšinou snažili legálne na hranici požiadať o azyl a čakať na rozhodnutie, sú vlastne zločinci, pre ktorých treba postaviť gigantický múr.

Deti by si mali pozorne všímať súčasné dianie. Lepší zdroj občianskej výchovy im žiadne učebnice neponúknu.

Možno ich niekto poučí, že keby ich rodičia neboli „lúzri“ (obľúbený výraz politika, ktorý ako podnikateľ nedokázal udržať nad vodou ani len kasína), do Spojených štátov by pricestovali v nákladovom priestore nejakej lode. Alebo by s dočasným vízom pristáli na niektorom letisku a potom by sa bez stopy stratili kdesi v útrobách miest.

Deti sa dozvedia, že je úplne v poriadku, keď politici klamú o rekordných počtoch migrantov, keď chcú hrať do karát prezidentovi, ktorý tiež klame. Klame napríklad o starostovi Londýna, o ktorom stihol tweetovať ako o „lúzrovi“, ktorému sa vraj v hlavnom meste Británie akurát rozmáha zločin, ešte kým pristál na európskej pôde. Iste, starosta Londýna nie je beloch a nemá anglosaské meno.

Alebo o desaťtisícoch Britov, ktorí venovali nemálo času a kreativity príprave demonštrácií proti nemu, pretože predstava, podľa ktorej vraj práve Trumpova Amerika Británii vynahradí celú Európsku úniu, ich nijako zvlášť nenadchýna. Tých si však Trump údajne ledva všimol, zato na uliciach Londýna videl takmer výlučne davy jasajúce od nadšenia.

Donald Trump okrem oslavy Dňa D a pokusov ovplyvňovať tamojšiu politiku vyzdvihovaním svojich obľúbencov Britom vo svojej osobe akurát poskytol skvelý hromozvod pre ich frustrácie z „najväčšieho vedomého sebapoškodenia v dejinách“, ktorého následky vlastne ešte ani nenastali. A najlepší vtip sa, ako si všimli v amerických televíziách, zrejme podaril britskej kráľovnej, ktorá Trumpovi darovala – knihu!

Všetky deti, nielen deti migrantov, by si mali pozorne všímať súčasné dianie všade naokolo. Lepší zdroj občianskej výchovy im žiadne učebnice neponúknu. My sa raz budeme pred nimi hanbiť, ony si však, dúfajme, aspoň niečo z tohto marazmu odnesú.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Donald Trump #prisťahovalecká politika #prirážka na dovozy #kurzy angličtiny #deti migrantov