Rodičovský bonus bude, ale ako s ním ďalej?

Minister Erik Tomáš predstavil v utorok nové sumy rodičovského bonusu. Dobrá správa je, že tento príspevok bude penzistom vyplatený jednorazovo, a to v júni. Seniorov iste poteší, že v lete tak dostanú kvázi 13. dôchodok a na Vianoce sa môžu tešiť na ďalšiu dávku. Tým sa však dobré správy končia.

11.03.2024 20:00
debata (3)

Samotný šéf rezortu práce priznal, že toto opatrenie vyvoláva polemiku, jednak z hľadiska jeho finančnej udržateľnosti a tlaku na rozpočet sociálnej poisťovne a jednak preto, lebo je diskriminačné voči tým seniorom, ktorí nemajú deti, alebo už zomreli, sú zdravotne ťažko postihnuté, resp. ich deti pracujú v zahraničí. Navyše vo všeobecnosti platí, že úspešnejší rodičia majú zväčša aj úspešnejšie deti. Takže rodičia s vyššími príjmami si budú v dôchodku užívať vyšší bonus, čo vnáša do prvého piliera princíp zásluhovosti.

Nuž, takto to dopadne vždy, keď ideológia zvíťazí nad zdravým rozumom. Minister Milan Krajniak si chcel postaviť pomník, a tak si v duchu svojich konzervatívnych predstáv zaumienil, že odmení ľudí za to, že majú viac detí. Čo na tom, že od začiatku bol tento krok kritizovaný ako neodborný… Dokonca ani jeho koaliční partneri sa veľmi nemali k činu. A aby nevybočil zo zabehaných parlamentných zvyklostí, tento ústavný zákon bol „zbúchaný“ expresne rýchlo a pridaný ako prílepok k reforme súdnictva! Celé zle…

Minister práce Erik Tomáš preto teraz prišiel s alternatívnym riešením, ktoré nebude diskriminovať ani jednu skupinu – bezdetných a ani tých, čo deti majú: do výpočtu dôchodkov by sa zaratúvala plná mzda, teda aj obdobie strávené na materskej dovolenke.

Je to vcelku elegantné riešenie, má však jeden háčik, či skôr hák. Rodičovský bonus by bolo nutné vypustiť z ústavy, a zmena ústavy sa v tomto okamihu javí ako veľmi nepravdepodobná, lebo opozícia zaň nezdvihne ruku.

Takže všetko pôjde po starom.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Tomáš #rodičovský bonus