Keď vláda „pácha“ dobro

Keď chce vláda, aby sa na Slovensku žilo „lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie“, tak by nemala len rozdávať, ale v prvom rade by mala vytvárať čo najlepšie podmienky pre podnikateľské prostredie, zabrániť úniku mozgov a zároveň bojovať proti korupcii, lebo tá nás stojí nemalé peniaze. Problém je, že všetky tri spomínané veci sa v programovom vyhlásení vlády (PVV) spomínajú len okrajovo alebo sa nespomínajú vôbec.

14.11.2023 19:00
debata (19)

Tak ako sa ďalej píše v PVV a zdôraznil to aj premiér Robert Fico vo svojom prejave na pôde parlamentu, Slovensko sa prepadlo medzi najchudobnejšie krajiny Európskej únie a verejné financie sú v porovnaní so začiatkom roku 2020 v totálnom rozvrate.

Poznáme teda východiskovú situáciu, no z PVV sa čitateľ dozvie len veľmi málo, ako chce vláda konsolidovať dlh a zároveň naštartovať ekonomiku, aby sa naše zaostávanie ešte viac neprehlbovalo.

Pretože keď niekto napíše, že „stabilizovanie verejných financií je základným predpokladom pre udržateľný rozvoj Slovenska“ a jedným dychom dodá, že „v roku 2024 bude zníženie deficitu verejných financií predstavovať 0,5 % HDP“, tak to nevyzerá, že by to s konsolidáciou myslel vážne.

Keď chce vláda, aby sa na Slovensku žilo „lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie“, tak by nemala len rozdávať, ale v prvom rade by mala vytvárať čo najlepšie podmienky pre podnikateľské prostredie, zabrániť úniku mozgov a zároveň bojovať proti korupcii, lebo tá nás stojí nemalé peniaze.

Slovensko tento rok skončí zrejme s najvyšším deficitom spomedzi všetkých členských krajín EÚ. Sekera bude zhruba sedem miliárd eur. Ekonómovia už pred voľbami upozorňovali, že ak nechceme ďalej zvyšovať už aj tak vysoký schodok, vláda by sa mala usilovať znížiť deficit verejných financií minimálne o 1 % HDP ročne (a viac).

To je strašne veľa peňazí, lenže ak je zámerom vlády naďalej nezhoršovať životnú úroveň obyvateľov, bez takýchto razantných opatrení sa to nezaobíde.

Momentálne sme však svedkami toho, že sa deje pravý opak. Vláda sa rozhodla plošne dotovať jednu vybranú skupinu – dôchodcov. Pritom z viacerých analýz vyplýva, že dôchodcovia nie sú tou najohrozenejšou skupinou (akokoľvek to môže znieť neuveriteľne, pretože mnohí majú vážne problémy). Sú ňou rodiny s malými deťmi. Tým však vláda ani zďaleka takú pozornosť nevenuje.

Môžeme len špekulovať: dôchodcovia tvoria veľkú časť voličov a mnohí z nich volili práve strany vládnej koalície, ktoré sa im chcú takto odvďačiť.

Takýmto spôsobom však vláda bude pred sebou iba ďalej tlačiť dlh, štát si v dôsledku vysokej zadlženosti bude môcť na finančných trhoch požičiavať čoraz nevýhodnejšie, čo dlh opäť zvýši, a takto sa bude ďalej roztáčať dlhová špirála.

Väčšinu dôchodcov nemusí trápiť, čo bude o 20 či 30 rokov, no mohlo by ich zaujímať, ako sa budú mať ich vnuci, ktorí tento dlh „zdedia“ a budú ho za oveľa horších podmienok musieť raz splatiť.

Samozrejme, že niektorí nezodpovední politici budú aj naďalej vykladať, že ak chceme krajinu posunúť dopredu, mali by sme si zobrať ďalšie pôžičky. Lenže toto je cesta do pekla.

Dlhodobá udržateľnosť našich verejných financií je veľkým problémom a ak bude k nemu Ficov štvrtý kabinet pristupovať tak, ako avizuje, tak o pár rokov bude ešte väčší. Je hrozné, ako táto vláda „pácha“ dobro.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #programové vyhlásenie vlády