Rozštiepené Slovensko

Ako ukázal nedávny prieskum agentúry Focus, ak by volili iba mladí, politická mapa Slovenska by vyzerala úplne inak. Dominovali by v nej Progresívne Slovensko a Republika, pričom Smer by bol odsunutý na vedľajšiu koľaj.

03.08.2023 20:00
debata (28)

To ukazuje na nebezpečný trend polarizácie. Postoje mladých ľudí sa značne radikalizujú – na jednej strane stojí tábor prevažne mestských voličov s vyhranenými liberálnymi postojmi. Hoci deklarujú, že sú tolerantní a otvorení, nie vždy sú ochotní akceptovať odlišný názor.

Extrémnu podobu na Západe predstavuje tzv. woke hnutie. Jeho členovia svoje postoje presadzujú so zápalom budovateľov lepších zajtrajškov z časov stalinizmu (ak by spisovateľ Milan Kundera žil možno o dekádu dlhšie, mal by nepochybne skvelý námet na pokračovanie románu Žert).

Títo „prebudení“ hlásajú extrémnu politickú korektnosť, a tak sa stáva, že aj ľudia z liberálno-ľavicového prostredia, inak otvorení menšinám a inakosti, sú pre svoje nedostatočne „spoločensky uvedomelé“ postoje neraz ich terčom.

Na druhej strane sa zgrupujú mladí voliči s konzervatívno-národnými postojmi, ktoré však často majú až nacionalisticko-extrémistický charakter. Títo ľudia vo všeobecnosti prechovávajú menšiu dôveru voči druhým a nemyslia si, že demokracia je najlepší systém. Rôzne študentské voľby už v minulosti ukázali príklon mladých k extrému. Tieto postoje nielenže nevymizli, ale postupne silnejú. Vidíme to v Nemecku, kde podpora extrémistickej AfD v prieskumoch neustále rastie, no nemusíme chodiť ani tak ďaleko – stačí sa pozrieť na predstaviteľov Republiky, ktorí vymenili gardistické uniformy za obleky a preferencie im idú hore.

Umiernený stred, ktorý v minulosti aj na Západe predstavovali umiernení sociálni a kresťanskí demokrati, sa postupne vyprázdňuje. Slovensko tak v podstate nasleduje európske trendy, kde proti sebe stoja dva nezmieriteľné tábory a medzi nimi prakticky neexistuje žiadny prienik. Máme tu paralelné spoločnosti, ktoré tých druhých považujú za absolútnych nepriateľov.

A z minulosti vieme, ako sa to skončí, keď sa ľudia nedokážu dohodnúť ani na základných veciach…

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #pravicoví extrémisti #woke hnutie