Bez kompromisov to nepôjde

Podľa aktuálneho prieskumu agentúry Ipsos pre denník Pravda by sa do parlamentu dostalo až deväť strán, čo by bol historický rekord. Hoci pri zostavovaní vlády má zväčša rozhodujúce slovo víťaz, tentoraz budú „v hlavnej úlohe“ strany pohybujúce sa v pásme zvoliteľnosti, ktorých je až päť. Ony v podstate rozhodnú o podobe budúcej vlády.

06.08.2023 19:00
debata (13)

Jednotlivé partaje sa síce vymedzujú, kto je pre koho neprijateľný a viaceré kategoricky vylučujú prípadnú spoluprácu, no je zrejmé, že po voľbách bude všetko inak. Žiadny subjekt si totiž nedá ujsť prežitosť ísť do vlády. Budú preto nútené robiť kompromisy.

V princípe existujú tri koaličné varianty a teoreticky nemožno vylúčiť ani povolebný pat.

Veľký počet strán a fakt, že len jedna sa prehupla cez 20 percent, ukazuje na to, že atomizácia spoločnosti sa naplno začína prejavovať aj v politike. Časy, keď v rokoch 2012 – 2016 vládol samotný Smer, sú nenávratne preč. Politická roztrieštenosť nepochybne sťaží aj vytvorenie vládnej koalície.

Momentálne sa ako najpravdepodobnejší javí variant, že vládu, ktorá by sa v parlamente mohla opierať o 80 poslancov, vytvorí Smer, Hlas, Republika a SNS. Má to však viacero háčikov. V prvom rade by sa Dankovi národniari museli dostať do parlamentu. Aktuálne prieskumy naznačujú, že je to možné, čo by výrazne uľahčilo prácu Ficovi.

V tomto mori neistôt je isté len jedno: Jazýčkom na váhach bude strana Hlas, ktorá môže ísť do koalície so Smerom aj s PS. Ktorou cestou sa sociálni demokrati vyberú, čoskoro uvidíme, v každom prípade bez kompromisov to nepôjde.

Ak by sa tak aj stalo, je otázne, či by Hlas dokázal prehltnúť dve horké pilulky – sedieť vo vláde Ficom (čo si vraj Pellelgrini nevie predstaviť) a najmä s Uhríkom. Aj to sa však dá elegantne vyriešiť. Fico, v záujme získania moci, by nemusel byť súčasťou exekutívy.

Horšie je to, pokiaľ ide o extrémistov z Republiky. Tých spolu s OĽaNO Hlas zo spolupráce po voľbách jednoznačne vylúčil. Žiadna kaša sa však nejaká taká horúca, ako sa navarí.

V Dánsku takmer dekádu fungovala menšinová pravicová vláda Andersa Fogha Rasmussena, a to len vďaka podpore extrémistickej Dánskej ľudovej strany. Tá síce nebola priamo súčasťou vlády, no liberálno-konzervatívnu vládu podporovala v parlamente. Rasmussen takto prežil úspešne tri volebné obdobia a spoluprácou s antiimigračnou stranou sa ani veľmi nepošpinil, pretože sa napokon stal šéfom NATO.

Slovensko síce nie je Dánsko, ktoré má bohaté skúsenosti s menšinovými vládami, ale uhríkovci s vidinou možnosti ovplyvňovať vládnu moc by nepochybne radi pristali aj na takýto kompromis. A predovšetkým by ich to v očiach verejnosti zdôveryhodnilo.

Na druhej strane, ak SNS prepadne, otvára to možnosť pre vznik koalície PS, Hlas, SaS a KDH.

V tomto mori neistôt je isté len jedno: Jazýčkom na váhach bude strana Hlas, ktorá môže ísť do koalície so Smerom (čo by uvítali skôr jeho voliči) aj s PS (čo by pravdepodobne vyhovovalo viac samotnému vedeniu). Ktorou cestou sa sociálni demokrati vyberú, čoskoro uvidíme, v každom prípade bez kompromisov to nepôjde.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #kvórum #koalície #parlamentné voľby 2023