Detské pohotovosti: Kompromis a kozmetické zmeny

Slovenské zdravotníctvo už roky pripomína človeka, ktorý padá z vysokej budovy, no stále sa utešuje, že na svoju záchranu má ešte dostatok času. Je potom úplne prirodzené, že pravidelne sa vynorí nejaký problém, ktorý je natoľko vypuklý, že si vyžaduje bezodkladné riešenie. Lenže čo robiť, keď sa ten problém nabalil do podoby snehovej gule, ktorá sa na nás všetkých valí?

08.08.2023 19:00
debata (6)

Momentálne sa ľuďom nepozdáva nápad, aby sa ordinačné hodiny na detských pohotovostiach skrátili o dve hodiny. Pamätajú sa totiž, že lekárska služba prvej pomoci bola kedysi otvorená celú noc, a len pred pár rokmi sa skrátila do 22. hodiny. Predchádzala tomu siahodlhá diskusia, v ktorej sa hovorilo o tom, že ide predsa o verejný záujem v prospech pacienta, atď., no napokon sa k tomuto kroku aj tak pristúpilo.

Keďže nedostatok zdravotníckeho personálu sa za posledné roky ešte viac prehĺbil a v zdravotníctve pracuje množstvo lekárov v dôchodkovom veku, ktorí jednoducho odmietajú ťahať služby, tak od nového roka budú pediatrické pohotovosti otvorené už len do 20. hodiny. Dohodli sa na tom zástupcovia ministerstva zdravotníctva a odborných spoločností.

Hoci všetci zúčastnení si pochvaľovali, aký skvelý kompromis dosiahli, takouto salámovou metódou sa raz možno dopracujeme k tomu, že detské pohotovosti nadobro zaniknú, lebo v nich nebude mať kto robiť.

Hoci všetci zúčastnení si pochvaľovali, aký skvelý kompromis dosiahli, takouto salámovou metódou sa raz možno dopracujeme k tomu, že detské pohotovosti nadobro zaniknú, lebo v nich nebude mať kto robiť.

Tým, že sa problém jednoducho prehodí na plecia lekárov pracujúcich na urgentoch v nemocniciach, problém nezmizne. Ak bol jeden z argumentov, že lekári na pohotovostiach sú prepracovaní, neplatí to aj v prípade urgentov?

Riešením je „naliať“ do systému viac lekárov aj peňazí. Zdravotníci si za viac ako dekádu pod hrozbou masových výpovedí už dvakrát zvýšenie platov vydobyli. Vzhľadom na celkovú úroveň miezd na Slovensku tak nemôžu tvrdiť, že sú nedostatočne ohodnotení. Napriek tomu každý rok odchádzajú do zahraničia stovky absolventov medicíny. Udržať ich na Slovensku sa zdá priam nemožné.

Nik im to nemôže zakázať, no zároveň je obrovský luxus vychovávať medikov za peniaze daňových poplatníkov, z ktorých majú potom osoh inde.

Problém však nie je len na strane poskytovateľov zdravotníckych služieb, ale aj na strane „klientov“. Rodičia neraz úplne bezdôvodne navštevujú pediatrické pohotovosti s úplne banálnymi záležitosťami. Počet takýchto prípadov lekári odhadujú na 30 – 40%! Malí pacienti, ktorí skutočne potrebujú pomoc, potom musia o to dlhšie čakať.

Aby sa zabránilo zbytočným návštevám pohotovostných služieb, majú sa od Nového roka zvýšiť poplatky na 5 resp. 25 eur. Zároveň, ak sa preukáže opodstatnenosť návštevy u lekára (pacient bude hospitalizovaný resp. mu budú vykonané odbery), poplatok sa mu vráti.

Toto opatrenie určite odradí časť „hypochondrov“, no je to len kozmetická zmena. Dokiaľ budú u nás chýbať pediatri, problém sa nevyrieši, len si ho kompetentní budú presúvať ako horúci zemiak.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pohotovosť #ambulantná pohotovostná služba #urgent #pediatri