Nedele bez teplých rožkov

Pandémia a s ňou súvisiace dočasné obmedzenia otvorili ďalší názorový front. Bojové línie sú dané tým, kto sa ako stavia k myšlienke, aby sa nedeľný predaj zakázal na večné časy.

20.05.2020 20:00
debata (62)

Ak by sme s plnou vážnosťou brali výsledky prieskumu málo známej agentúry, tak medzi spotrebiteľmi je pomer síl jasný: 80 percent opýtaných by s tým súhlasilo. Medzi pracujúcimi v maloobchode to vyznieva ešte presvedčivejšie, až 88 percent by bolo za.

To výrazne protirečí tvrdeniu ich zamestnávateľov, že ľudia si chcú zarábať aj v posledný deň v týždni. Kde sa však píše, že sa v rámci zmiernenia ekonomických dôsledkov koronakrízy nesiahne i na nedeľné príplatky?

Keď sa už tak dojemne starajú o životnú úroveň svojich zamestnancov, nech im zvýšia platy aj bez roboty počas voľných dní. Ani obchodné komory však nemajú na túto otázku rovnakú odpoveď. Jednej by zamknuté obchody cez nedele neprekážali, v druhej k tomu nezaujímajú jednotný postoj.

Najtvrdšie vystupujú liberálni analytici. Naozaj by sa však takouto reguláciou ohrozila sloboda podnikania a demokracia na Slovensku? A čo v susednom Rakúsku vládne diktatúra? Tam im už ani na um nepríde, že by mali v nedeľu všetko pootvárať.

Táto problematika patrí medzi málo tých vecí, na ktorých sa zhodnú odbory a kresťanské spoločenstvá, ľavica aj konzervatívci. A najnovšie i významná skupina obchodníkov, ktorí si spočítali, koľko tovaru reálne v nedeľu predajú. Napokon z hľadiska životného štýlu by rodiny mohli tráviť aspoň druhý deň víkendu iste užitočnejšie a zdravšie ako v supermarketoch.

Keď by si už ktosi nestihol nakúpiť jedlo na nedeľu a bál by sa, že zomrie hladom, vari by výnimku mohli dostať menšie prevádzky s potravinami či večierky. Zrejme by tam teplé rožky pán minister hospodárstva nekúpil, no hádam má doma rúru.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #obchody #životný štýl #Richard Sulík #obchodné reťazce #koronakríza #nedeľný predaj