Diaľnica alebo sliepka?

Polemika, či bolo prvé vajce, alebo sliepka, sa dá použiť aj na rozvoj v regiónoch. Treba stavať cesty tam, kde je rozvoj, alebo tam, kde rozvoj nie je?

02.07.2018 15:00
debata (3)

Analytici v rezorte financií a fanúšikovia ich metódy hodnoty za peniaze hovoria, že najprv musí byť rozvoj. Teda ak niekde jazdí menej ako 20-tisíc áut denne, nemá tam vraj byť štvoprúdovka, a ak ešte menej, tak len cesta 1. triedy.

Štát sa teraz zameriava viac na južnú R2 od Zvolena v smere na Gemer a potom ďalej na Košice. Za Detvou chodí denne 11-tisíc áut. Takže stavať tam znamená, že dosiahneme nízku hodnotu za peniaze? Treba na rovinu povedať, že takéto analýzy sú úplne nezmyselné!

Bez vajca (diaľnice) sa nevyliahne sliepka (rozvinutý región). Diaľnica je predovšetkým príležitosťou. Nie je to investícia na rok alebo na desať, ale na tridsať rokov dopredu. Potrebujeme dotiahnuť diaľnicu aj na zaostalejší juh stredného Slovenska, inak sa nikam nepohneme. Zároveň však porovnávajme, koľko výstavba cesty stála oproti tomu, ako sa stavia v zahraničí, a analyzujme či je cena oprávnená. Až potom sa môže podpísať zmluva na výstavbu.

Rovnako je namieste otázka, prečo tak dlho trvá príprava výstavby nevyhnutných ciest pri Kysuckom Novom Meste a tiež severného obchvatu Prešova, ktoré sú ešte dôležitejšie ako R2, pretože tam kolabuje doprava. Hádky okolo trasy obchvatu Zvolena trvajú tiež nekonečne dlho. Projektovať aj analyzovať treba zo zdravým rozumom. Politikárčenie či nezmyselné analýzy však nepomôžu nikomu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #výstavba diaľnic #diaľničná infraštruktúra