Diaľnice alebo dane?

Otázka znie bohužiaľ takto: Postavíme diaľnice alebo rázne znížime dane?

07.05.2017 16:00
debata (26)

Zdá sa, že na oboje nateraz štát nemá. Koalícia k tomu ešte zvažuje otázku: Alebo radšej znížime deficit verejných financií? Znižovať deficit a dlh nie je na škodu, ale v súčasnosti je to až príliš opatrné. Ekonomike sa darí, nejde o náhodný, ale o trvalý rast a vláda musí určiť, ako ďalej. Určite sú to príjemnejšie starosti, ako keď sme po kríze riešili, komu dane zdvihnúť, aby deficit verejných financií pri klesajúcich daňových príjmoch závratne nerástol.

Situácia sa však otočila a zažívame relatívne dobré obdobie. Prichádzajú investori, ktorí zaručujú prosperitu. Jaguar Land Rover v Nitre a najnovšie aj japonská Minebea v Košiciach prinesú aj dobre platené pozície. Je predpoklad, že investujú aj do výskumu a budú hľadať nielen operátorov za pásom. Slušne platené robotnícke pozície však Slovensko potrebuje tiež. To všetko prispieva k tomu, že zamestnanosť rastie a s ňou aj výber daní. Štátna kasa sa plní. Čo teda spraviť so stámiliónmi „navyše“?

Minulá vláda robila viacero opatrení na oživenie trhu práce. Znižovali sa odvody pre ľudí s nízkym a so stredným príjmom. Aj to prispelo k rastu zamestnanosti. Takže mali by sa aj teraz znižovať dane pre pracujúcich? To nie je zlé nikdy. Lenže najväčším problémom je teraz, ako dostať do práce 200-tisíc ľudí, ktorí nie sú zamestnaní viac ako rok. Na ich aktiváciu netreba desiatky miliónov eur, ale skôr cielenú rozumnú podporu. Hlavné je ich zmobilizovať, dať im naozaj silný prvotný impulz. Možno im ešte viac dočasne znížiť dane, dať príspevky na dochádzanie. Prípad od prípadu tak, aby sa to nezneužívalo. V tomto smere vláda pripravuje určité opatrenia, treba však myslieť na to, aby boli naozaj silné a motivačné. A žiadne štedré dávky pre tých, čo nemajú záujem.

Prioritou by mali byť diaľnice. Kedy si požičať a vo veľkom stavať potrebné cesty, ak nie teraz, keď sú úroky ešte stále na minime. Plán mať nulový deficit je málo odvážny.

Stále však potom zostanú nerozdelené stámilióny v štátnej kase, takže čo s nimi? Dať ich na diaľnice? Bolo by to rozumné v prípade úsekov, ktoré naozaj prinesú silnú hodnotu pre región aj celú krajinu. Prešov, Kysuce, Zvolen, ale aj juh krajiny diaľnice jednoznačne potrebujú. Treba si určiť, ktoré úseky sú pripravené, a hneď začať stavať. Stav, keď sa dokončuje (aj s novými meškaniami) to, čo sa začalo za minulej vlády, je zlý. O tri roky nebude čo dokončovať, výstavba sa zastaví a stratia sa ďalšie drahocenné roky.

Pravicový Most – Híd aj tak v tejto situácii navrhol výrazne nižšie dane pre pracujúcich. Podobne SNS chce povinný nezdanený 13. plat. Smer prichádza zase s príplatkami za prácu v noci, cez deň a vo sviatky a výrazným rastom minimálnej mzdy. Príplatky štátnu kasu príliš nezaťažia, nižšie dane aj rast minimálnej mzdy verejné financie pocítia – najviac nižšie dane.

Prioritou by mali byť diaľnice. Kedy si požičať a vo veľkom stavať potrebné cesty, ak nie teraz, keď sú úroky ešte stále na minime. Plán mať nulový deficit je statický, málo odvážny. Koalícia už spravila chybu, keď sa jej pravicová časť postarala o pokles korporátnej dane, a najmä o nezmyselné zrušenie daňových licencií pre firmy. Bola to nahrávka na smeč pre daňové raje. Z každej chyby sa treba poučiť.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice