Internet vpred

Fakt, že elektronická komunikácia s občanmi sa rozbieha už od roku 2007, nie je dobrá vizitka pre štát.

05.06.2017 10:00
debata

Na rôzne informačné projekty sa minula viac ako 1 miliarda eur a stále nevidno dosť konkrétnych výsledkov. Ministerstvá sa utápajú v tom, čo by ešte elektronizovali, a tak vznikajú nápady, ako digitalizovať bytovú agendu či všetky siete v krajine. V posledných dňoch sa tieto otázky opäť dostali do povedomia, keďže sa v Bratislave konala opäť jedna z tých konferencií, kde sa sľubovalo, čo bude.

Lenže sľubov už bolo dosť. Musí sa rýchlo a rozumne konať a to tam, kde je to naozaj potrebné. Digitalizovať všetko má zmysel, niekto však musí povedať, čo treba spraviť skôr a čo môže počkať.

Keď sa budeme utápať v menej významných projektoch, ktoré sa navyše budú rozbiehať a potom pri pochybných tendroch zase rušiť, nezostanú peniaze a ani čas na to, čo je skutočne nevyhnutné. Kľúčové pre štát je, aby sa elektronizovalo zdravotníctvo a daňová a odvodová správa.

To, ako veľmi pomáhajú elektronické daňové priznania, vidia mnohí Slováci. Prístup daniarov je v tomto smere skvelý. Lenže ak už prídeme do Sociálnej poisťovne alebo zdravotných poisťovní, zďaleka to také dobré nie je. A zlé je aj to, že s meškaním jednotného výberu daní a odvodov sa štát pripravuje o peniaze. Daný projekt má totiž o desiatky miliónov eur ročne zlepšiť výber daní a odvodov, kde sú stále čierne diery.

A o tom, ako veľmi čakajú pacienti na to, aby nemuseli chodiť na vyšetrenie s papiermi a lekár videl na obrazovke počítača celý chorobopis a lepšie vedel stanoviť diagnózu aj liečbu, hádam ani netreba hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štátna správa #ministerstvo #elektronická komunikácia