Keď ide o východ

Myslieť pri investičných stimuloch viac regionálne je dobrý nápad. Otázka, čo s východom Slovenska, nemá jednoduchú odpoveď, ale riešiť ju treba krok za krokom.

15.06.2017 20:00
debata (1)

Stimuly sa ukázali ako kľúčové, keď si naposledy japonská MinebeaMitsumi vybrala Košice. Prácu má získať 1 100 ľudí, a to aj inžinieri, a platy vraj majú byť slušné. Stimul od vlády dosiahol 19,25 milióna eur. Nie je to málo, ale keď ide o jednorazovú sumu, firma bude platiť dane a môže pozdvihnúť celý región, tak to určite stojí za to.

Pozoruhodné je, že v takýchto podmienkach dokáže Slovensko konkurovať aj lokalitám v Ázii. Treba si uvedomiť, že aj platy napríklad v Číne už nie sú až také nízke ako voľakedy.

Na lákanie firiem na východ, ktoré ponúknu aj vývoj a dobré mzdy, je najlepší čas. Je rozumné, že vláda ide zmeniť stimuly tak, že priama dotácia bude len za investíciu v najmenej rozvinutom regióne. Viac sa budú preferovať daňové úľavy. Kontroverzné môžu byť stimuly na zachovanie pracovných miest, ak podnikateľ kúpi nové technológie. Logiku to môže mať v prípade, ak pôjde o niečo prelomové so širšou perspektívou pre celý región.

Napríklad trnavská automobilka dostala daňové úľavy na desať rokov a v jej prípade určite nešlo o pracovné miesta. O tie pri Trnave núdza nie je. Ak však automobilka príde vďaka tomu s novým modelom a presunie sem aj vývoj a najmodernejšie technológie, nejaká podpora na mieste je. Platí však, že všetko s mierou. Ak by však išlo o výrazné oživenie na východe krajiny a iných naozaj problematických regiónoch, uzda sa pri stimuloch popustiť dá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #hospodárstvo #investičné stimuly #východ Slovenska