Je po voľbách, ale Korčok pokračoval v kampani

Prvý prejav nového prezidenta býva dôležitý. Rovnako netrpezlivo sa však čaká aj na prejav porazeného kandidáta. Ten to nemá ľahké, pretože na rozdiel od víťaza, ktorý môže dávať emócie smelo najavo, porazený by ich mal skryť.

07.04.2024 01:53
debata (164)

Neukázať, že je zlomený. Prehrať nie je príjemné, najmä ak očakávania boli veľké a do Ivana Korčoka vkladali veľkú nádej takmer všetci voliči opozície. Zdalo sa, že ich nie je málo, čo potvrdilo aj prvé kolo volieb, z ktorého Korčok vyšiel víťazne. Hoci pozorovatelia varovali, že takéto víťazstvo je zradné, Korčokovi ako by to dodalo energiu a jeho fanúšikovia už ho videli v prezidentskom paláci.

Okrem ľudí na námestiach ho podporovalo množstvo celebrít, aj bežní ľudia na facebooku. Kandidát, ktorý sa spočiatku javil ako suchár, sa zrazu dokázal usmievať a hoci v porovnaní s Petrom Pellegrinim nie je najlepší rečník, „naučil sa“ byť dokonca spontánny.

Keď mal tento muž, ktorý sa stal stelesnením toľkých nádejí, predstúpiť pred svojich priaznivcov v centrále vo volebnú noc, sledovali všetci s napätím, čo povie, ako ponesie prehru. Spočiatku sa mu aj triasol hlas a sám otvorene priznal, že je sklamaný. No vzápätí nabral druhý dych a rozrečnil sa, ako by kampaň ešte neskončila. Ako by mu nedošlo, že v tejto chvíli by sa patrilo už odísť a mlčať.

Nebolo by to vôbec zbabelé. Ale Korčok sa nadýchol, zvýšil hlas a hromžil na spôsob kampane, ktorú viedol jeho protivník. „Opakujem, toto vám nezabudnem!“ odkazoval oponentom neúspešný kandidát, rozhorčene gestikulujúc. Hnev bol pochopiteľný a od zhromaždeného davu v Starej tržnici si aj vyslúžil potlesk, ale takýto spôsob prejavu porazeného kandidáta zdal sa byť „poněkud nešťastný“.

V túto noc zažili jeho fanúšikovia pocit hlbokej frustrácie a, pravdupovediac, im bolo práve jedno, že kampaň protistrany nebola férová, že z neho urobila „kandidáta vojny“. Tu už nešlo o osobu Ivana Korčoka, išlo o Slovensko.

Napriek prehre, Korčok získal obrovské množstvo, až vyše milión dvestotisíc hlasov – to je kapitál, s ktorým sa dá naložiť, ak by sa chcel vydať cestou straníckej politiky. Prskanie na Pellegriniho si však mal nechať na nasledujúce dni. Korčok neraz zdôrazňoval, že celé roky nebol v politike, že iba ako diplomat slúžil vlasti. Spôsob, akým predniesol svoj prejav porazeného, potvrdil, že nie je politikom. Ešte stále sa ním však môže stať.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #voľby prezidenta