Siahnu si vládni papaláši do vrecka? Alebo ich sa šetrenie netýka

Ubehlo už pár rôčkov, čo vypukla aféra Kiskových letov špeciálom do rodného Popradu. Odvtedy sme sa nikam nepohli. Dodnes nevieme, či sa vládne špeciály využívajú efektívne.

18.04.2024 20:00
debata (10)

Táto otázka je o to pálčivejšia, že enormne zadlžený štát hľadá úspory, kde sa dá. Ak už sa vláda rozhodla, že o 30 % okreše stav štátnych úradníkov, najmä v Bratislave, zdravotníctvu pomôže zrušením zubných benefitov, aby bolo na oveľa dôležitejšiu liečbu a zákroky, tak by sa mala pozrieť aj priamo na vlastný dvor. Míňanie vládnych činiteľov nemôže byť tabu. A to sa týka aj leteckých špeciálov.

Boli to práve premiér Robert Fico s vtedajším ministrom vnútra (dnes obrany) Robertom Kaliňákom, ktorí vyčítali Andrejovi Kiskovi drahé pravidelné týždenné lety z Bratislavy do Popradu a späť. Politicky neskúsený prezident sa vtedy chytil sám do pasce, pretože vládnu letku využíval na odporúčanie práve ministra vnútra. Cestovať domov mohol aj vlakom či autom, no vraj pre ochranku by to bolo náročnejšie a lietadlá i letci sa potrebovali udržovať v kondícii. Takto Kiska zabil jednou ranou dve muchy.

Nech už exprezident nadužíval vládnu letku, súkromné lety sa v zákone nijako nezakazujú. Hoci iní prezidenti i premiéri skôr volili iný druh dopravy (okrem pamätného letu expremiéra Petra Pellegriniho na silvestrovskú operetu v roku 2019), nemusí to byť najlepšia voľba. Minimálny nálet na lietadlách by mal byť 600 letových hodín ročne na to, aby zostali v „kondícii“ a bezpečné. Buď budú lietať „naprázdno“, čo tiež nie je zadarmo, alebo sa nájde nijaký účel. Veď za posledných päť rokov iba 30 % letov vládnymi špeciálmi slúžilo najvyšším ústavným činiteľom, 45 % bolo pre potreby ministerstiev a ostatné sa využívali na záchranné akcie či športovú reprezentáciu.

Hoci zákon nijako neobmedzuje cestovanie prezidentovi, premiérovi, ministrom ani vedeniu NR SR, v dobe rozpočtovej núdze by mali urobiť audit, či oni a ich rezorty nenadužívajú štátne dopravné prostriedky, a to nielen vládnu letku. Keď štát má hlboko do vrecka, treba šetriť všade. Naši volení zástupcovia by mali ísť príkladom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #štátna správa #konsolidácia verejných financií #letecký špeciál ministerstva vnútra