Všetko a nič. Vláda predložila úradnícky "majsterštuk"

Predseda vlády Robert Fico chcel radšej kratšie programové vyhlásenie vlády (PVV) ako dlhšie. Nestalo sa tak, nakoniec má 88 strán. A veru, bolo by to lepšie, pretože teraz je tam všetko a nič. Obvyklé všeobecné frázy striedajú konkrétne opatrenia. Sľubov veľa, ale hneď za nimi vždy nejaká škára, ako im uniknúť. Nuž taký úradnícky "majsterštuk".

13.11.2023 19:00
debata (51)

Kto by nechcel „lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť“, ako znie nadpis programového vyhlásenia? Všetci musíme s týmto mottom koalície iba súhlasiť, ak nám ide o dobro krajiny. No vláda sa nás hneď na začiatku snaží obalamutiť ako malé deti, respektíve prihovoriť sa iba svojim voličom. No tak nikdy nedôjde k zmiereniu v spoločnosti.

Ak sa v PVV hneď v úvode píše, že "po parlamentných voľbách v roku 2020 sa nahromadilo viacero porúch v uplatňovaní demokracie a právneho štátu. Napríklad nezvládanie protipandemických opatrení. Najväčšie nútené sústredenie ľudí počas testovaní malo vplyv na šírenie chorôb a zbytočné straty na životoch“, nie je to hra s čistými kartami, ba je to evidentná a manipulatívna lož. Opatrenia počas covidu platili všade a sám Fico na jeseň 2020 povedal, že je ochotný koalíciu podporiť v opatreniach, ak sa zastaví „policajná honba“ na opozíciu.

Hoci Matovičovo plošné testovanie bolo zo zdravotníckeho hľadiska hlúposťou, nie ono zapríčinilo vysokú úmrtnosť (v porovnaní s inými krajinami EÚ) – ako sa píše v PVV – ale nedostatočné očkovanie a porušovanie protipandemických opatrení (stretávanie, nenosenie rúšok) – tak dôrazne spochybňované mnohými členmi súčasnej koalície.

Tak je to aj v iných častiach programového vyhlásenia: náznak veľkej zmeny, potom nasleduje slovná omáčka a vágne závery, ktoré k ničomu nezaväzujú.

Ani to ekonomické zaostávanie za ostatnými krajinami únie sa nezačalo pred tri a pol rokmi, ako sa uvádza v PVV, ale už v roku 2015, teda za druhej Ficovej vlády. Matovičove dobrodružstvá to len poriadne urýchlili. Ak súčasná koalícia hneď na začiatku rozdáva rany pod pás, čo môžeme očakávať od nej v nasledujúcich štyroch rokoch? O akom „štandardnom politickom prostredí demokratickej spoločnosti“ to v PVV píše? Na aký „návrat atmosféry a pomerov typických pre demokratickú spoločnosť“ sa máme tešiť?

Nie všetko je, samozrejme, zlé a nie všetko si zaslúži kritiku, no ako vždy je tu háčik. Vláda sa chce popasovať s neefektívnym, v EÚ raritným, verejným obstarávaním, ktoré je často brzdou rozvoja krajiny, lenže tento problém poznajú všetky koaličné strany dlho a v rokoch 2012–2020 nič neurobili. Ako im máme veriť teraz? Nedopadne to ako s novým stavebným zákonom, ktorý koalícia mieni stopnúť, pričom platný starý zákon spred roka 1989 mienil Smer zreformovať už od roku 2015?

Aj volebný zákon sľubuje koalícia konečne zmeniť. Kvitujeme, nech je koniec jednému volebnému okrsku a dobrodruhom typu Matoviča. No opäť je to iba všeobecný zámer, žiadny záväzok. Tak je to aj v iných častiach PVV: náznak veľkej zmeny, potom nasleduje slovná omáčka a vágne závery, ktoré k ničomu nezaväzujú.

No nebuďme iba skeptickí. Táto koalícia chce skutočne so Slovenskom niečo robiť. Je si vedomá, že tak ako v minulosti to už ďalej nejde, dajme sa preto prekvapiť. Pravda začne vykukovať na povrch už čochvíľa – pri zostavovaní štátneho rozpočtu, pri ňom sa začne lámať chlieb.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #programové vyhlásenie vlády #PVV #Štvrtá Ficova vláda