Kuffa sa ozaj blysol. Prekonal úlety svojho majstra

Po predchádzajúcich smutno-smiešnych eskapádach viacerých vysokopostavených politikov sa blysol aj štátny tajomník ministerstva kultúry Štefan Kuffa. Za kráľa Slovenska chce Ježiša Krista.

15.11.2023 20:00
debata (59)

Túto radostnú zvesť oznámil priamo pred kňazmi v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave. S dovolením biskupa Jána Oroscha dostal vysoký funkcionár slovenskej kultúry slovo na konci bohoslužby celebrovanej apoštolským nunciom Girasolim.

Orosch netušil, čo sa chystá, inak by sa do takej šlamastiky nenamočil. No keby trochu sledoval politiku, tak by vedel, že od stále početnejšej skupiny pomätencov v našej politike nič normálne očakávať nemôže.

Kuffa nie je až taký originálny. Intronizáciu Ježiša Krista za kráľa Slovenska odkukal z Poľska. V krajine stále vedenej kresťanskými fundamentalistami sa tak stalo v roku 2016. No u nás zatiaľ našťastie panujú iné pomery, čo dali najavo prítomní kňazi, ktorí neskrývali rozpaky i úsmevy. A neskôr sa Konferencia biskupov Slovenska od Kuffovej výzvy striktne dištancovala a varovala pred vnášaním politiky do chrámov zasvätených modlitbám.

Kuffova avantúra je to o zarážajúcejšia, že ju nevyslovil ako súkromná osoba, ale prisľúbil, že ministerstvo kultúry bude intronizáciu priamo iniciovať. No nebol to jediný Kuffov prešľap v spomínanom výstupe. Pomýlil si okrem iného aj staroslovienčinu so slovenčinou. Druhému človeku na ministerstve chýbajú základné vedomosti, pritom cyrilo-metodská tradícia má byť základným pilierom a mottom rezortu.

Pri spracúvaní tohto pomäteného návrhu asi nikoho neprekvapí, že bývalého dlhoročného pracovníka úradu práce v Kežmarku a exriaditeľa hospicu v Ľubici vytiahol do vysokej politiky v roku 2016 Igor Matovič. Kuffa akoby sa mu chcel odvďačiť a snaží sa prekonať najväčšieho úlety svojho majstra. A darí sa mu to.

Koaliční lídri by mali teraz prísť na spôsob, ako Kuffovi a iným dobrodruhom „vyfúkať“ úlety z hlavy, lebo inak majú vopred „zarobené“ na ďalšie maléry.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ministerstvo kultúry #Štefan Kuffa #Konferencia biskupov Slovenska #Ježiš Kristus #Štvrtá Ficova vláda