Európa bez liekov?

Je to už evergreen. Opäť chýbajú lieky. Keď v minulých rokoch to boli drahé lieky, teraz zase lacné. Na jar chýbal inzulín a antibiotiká, na jeseň lieky na srdce. A vôbec dostať nie veľa bežných liekov bez predpisu. No niečo sa predsa len zmenilo: lieky nechýbajú už iba na Slovensku, ale v celej Európe.

28.11.2023 20:00
debata (14)

Preto hádzať vinu iba na náš systém lacných liekov je nekorektné. Áno, reexport stále funguje. Kto by odolal pokušeniu vyviezť zo Slovenska lacné lieky, keď v susednom Rakúsku za ne dostane dvojnásobok (veď tam majú aj dvojnásobné platy)? Že sa to nesmie? Nuž keď ide o lákavé rýchle zbohatnutie, na Slovensku sa vždy tajné bočné chodníčky nájdu.

No nenašli by sa, keby aj v západných krajinách nechýbali medikamenty. Chýbajú, až veľmi. Ešte pred pandémiou v roku 2018 nedostatok od roku 2000 narástol 20-násobne! A to počas inflácie riadne zdraželi.

Krajiny EÚ sú v liekoch ako v mnohých iných produktoch závislé od Ázie. Z Číny pochádza až 40 % prísad do liekov. Na najvyšších poschodiach únie konečne zazvonil budíček. Na stole je reforma. Má vzniknúť európsky dobrovoľný mechanizmus solidarity, celoúniové obstarávanie antibiotík. O. K., ak krajine bude chýbať kritický liek, dovezie sa z inej krajiny (ak vôbec bude), ale problémy sú aj v prístupe k novým liekom.

Ešte v roku 2018 z nových schválených liekov známou Európskou liekovou agentúrou bolo v Nemecku dostupných 104 liekov, v Rakúsku 102, na Slovensku iba 55, v Poľsku 24 a v Lotyšsku iba 11. Niekde liek príde na trh za štvrť roka, inde za dva a pol roka (a oproti USA sa v EÚ schvaľuje nový liek o 150 dní dlhšie)… Sú si pacienti v únii rovní?

No neboli by sme na Slovensku, keby sme si to ešte viac nezhoršovali. Zbytočne hromadíme do zásoby lieky na bežné choroby, ktoré nepotrebujeme, (a neskôr ich hodíme do koša), a potom chýbajú v lekárňach. A naši lekári zase najmenej v celej únii predpisujú generické a biosimilárne lieky…

Akútna reforma je preto nevyhnutá na Slovensku i v celej EÚ. Sme zvedaví, s čím príde nová vláda. A posúri v záujme Slovenska „nabudený“ Robert Fico liknavý Brusel?

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska lieková agentúra #nedostatok liekov #lieková legislatíva