Zdedili sme Matovičov rozpočtový bordel. Kedy sa vláda odhodlá k smelším krokom?

Minister financií Ladislav Kamenický konečne priznal farbu. Situácia so štátnou kasou je veľmi zlá. Nie je to vina tejto vlády, verejné financie dokonale zdevastoval Igor Matovič. No márne je nariekať nad rozliatym mliekom, treba vykonať čo najskôr nápravu. S tou táto vláda otáľa. Prečo?

11.12.2023 19:00
debata (32)

Premiér Robert Fico, minister financií i celá koalícia majú pravdu, že dva mesiace pred koncom roka bol krátky čas na poriadnu robotu. Neurobiť nič a prejsť automaticky do rozpočtového provizória by bola ešte horšia voľba. To priznali po zasadnutí tripartity aj zamestnávatelia a odbory. Aj teraz vidieť, prečo sa voľby mali konať v júni, nie až v septembri. Včasná liečba bola „zablokovaná“.

Mať deficit 6 % HDP je totiž vážna choroba verejných financií. Maastrichtské kritériá hovoria, že maximálne možný deficit v krajine eurozóny sú tri percentá. Teda ak nie je žiadna kríza. Ako tá pandemická, keď sa deficit vyhupol v rokoch 2020 a 2021 nad 5 %, aby v roku 2022 klesol na dve percentá. No potom prišli Matovičove „balíčky“ a výsledkom je tohtoročný šesťpercentný deficit (najvyšší v EÚ). Toto je východisková pozícia. Oriešok pre akúkoľvek vládu vo svete.

Rozumieme vláde, že nechce postupovať šokovo a škrtať hlava-nehlava – veď to by spôsobilo ešte väčšie škody a sociálny rozvrat. Pamätníci si dobre pamätajú na Klausovu šokovú terapiu zo začiatku 90. rokov. No otázka, či vláda predsa len nemohla urobiť viac, je na mieste.

Nielen zamestnávatelia, ale aj odbory sú si vedomé, že situácia je viac než vážna a treba niečo robiť, nielen tancovať okolo horúcej kaše. Kedy sa vláda odhodlá k smelším krokom? Skôr ako po prezidentských voľbách určite nie…

Alebo aspoň lepšie komunikovať. Ako napríklad ministerka hospodárstva Denisa Saková, ktorá sa „zobudila“, až keď sa dostala pod paľbu kritiky ohľadom štedrej plošnej energetickej pomoci (1,25 miliardy eur). Naraz priznala, že sa snažila, ale narýchlo sa nenašli nástroje, ako to urobiť. Aspoň prisľúbila, že na budúci rok sa tak stane. Berieme ju za slovo. No malo by to byť varovanie pre vládnych predstaviteľov, aby s verejnosťou komunikovali úprimnejšie.

Aj financmajster Kamenický sa zobudil až po výstrahe od ratingovej agentúry Fitch, ktorá Slovensku zhoršila rating. Ten je síce stále slušný, no je tu výkričník, požičiavaniu za drahšie úroky sa nevyhneme. A varovný prst zdvihla i Európska komisia: deficit budeme musieť kresať každý rok o jedno percento HDP, s Ficovým zámerom o 0,5 % je „utrum“. To je minimálne 1,3 miliardy eur ročne. Aj tak nám verejný dlh bude stúpať do konca volebného obdobia (štyri roky), až potom nastane obrat… No kde na to vziať, keď už teraz vláda pri 18 opatreniach išla na hranu?

Po novom chce vláda od roku 2025 viac zdaniť bohatých, no prinesie to iba 78 miliónov eur. Veľa sa toho nevyrieši. Zamestnávatelia po tripartite radili vláde znížiť spotrebu, prejsť na diétu. Kamenický prezradil, že štátne inštitúcie sa uskromnia – o 5 %…

Posledné týždne ukázali, kde sa prejedáme. „Skvelou investíciou“ sa stal predčasný dôchodok, odchádza sa naň húfne. Je výhodnejší ako riadny, ani oproti platu nie je na zahodenie. Už chýbajú ľudia v pekárenstve i vodiči. A k tomu ešte nesystémový rodičovský dôchodok z dielne Sme rodina.

Na tripartite bolo vidieť, že nielen zamestnávatelia, ale aj odbory sú si vedomé, že situácia je viac než vážna a treba niečo robiť, nielen tancovať okolo horúcej kaše. Kedy sa vláda odhodlá k smelším krokom? Skôr ako po prezidentských voľbách určite nie…

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #deficit verejných financií #predčasný dôchodok #konsolidačný balíček #konsolidácia verejných financií #štátny rozpočet 2023