Fico zdedil Matovičovu vyrabovanú štátnu kasu. A teraz má robiť zázraky?

Štvrtá Ficova vláda sa dostala pod obrovský tlak. Vytvorila sa atmosféra, ako keby za abnormálne vysoký deficit verejných financií mohli Smer, Hlas a SNS. Je to, samozrejme, hrubé zavádzanie. Deficit je neblahé dedičstvo po Matovičovej a Hegerovej vláde. A jednoduché riešenie neexistuje, nemala by ho ani pravicová vláda. Preto by sme mali byť voči koalícii korektní.

18.12.2023 19:00
debata (90)

No sme v politike a v nej sa nič nedaruje, na dobré mravy sa tu nehrá, ide totiž o moc. Preto sa dá pochopiť, že súčasná opozícia sa k vysokému deficitu a nárastu zadlžovania našej krajiny nehlási.

Osviežme si pamäť: Richard Sulík opustil koalíciu v polovici minulého roka práve preto, že nebol ochotný ďalej tolerovať rozhadzovanie štátnych peňazí vtedajším ministrom financií Igorom Matovičom. Klincom do rakvy bol tzv. prorodinný balíček z dielne šéfa obyčajných ľudí. Už vtedy bolo jasné, že našu krajinu uvrhne do dlhoročných útrap.

No aj tak Sulík ešte v decembri podporil Matovičov rozpočet výmenou za odchod ministra financií z vlády (napokon padla celá vláda). „Pán vyrovnaný rozpočet“, Richard Sulík, nesie preto za tristný stav verejných financií rovnakú zodpovednosť ako všetky ostatné bývalé koaličné strany. A pripomenúť treba, že za bývalej vlády bol top expertom ministerstva financií Štefan Kišš, dnes poslanec za PS.

Už pred rokom každý súdny človek vedel, že okresávanie najvyššieho deficitu v Európe nebude med lízať. A ak sa má začať čo najskôr, nová vláda bude potrebovať čas na prípravu. Čo urobili Sulík s Matovičom a Hegerom? Presadili voľby na koniec jesene. Dostali tak akúkoľvek novú vládu – aj keby ju zložili PS, SaS, KDH či Demokrati do pasce – na žiadne zásadné opatrenie neostane čas. Ak by sa voľby konali v júni, bola by to iná pesnička.

Radikálnejšie zásahy do sociálnych vymožeností tesne pred prezidentskými voľbami by neurobila žiadna racionálna vláda – pravicová či ľavicová. Ledaže by išlo o spolok politických samovrahov.

Navyše čo len trochu radikálnejšie zásahy do sociálnych vymožeností tesne pred prezidentskými voľbami – ktoré práve teraz majú dramatický význam – a voľbami do Európskeho parlamentu by neurobila žiadna racionálne uvažujúca vláda – pravicová či ľavicová. Ledaže by išlo o spolok politických samovrahov. Preto sa, žiaľ, pokračuje so štedrou celoplošnou energetickou pomocou v sume 1,5 miliardy eur.

Fico, Pellegrini ani Danko sa nepustia do „preštelovania“ rodinného balíčka, lebo tento štedrý Matovičov darček si ľudia pochvaľujú – aj keď peniaze naň nie sú. No na okresanie rodičovského dôchodku priestor bol. A mimoriadny dôchodok 300 eur každému dôchodcovi, aj bohatému, v čase núdze a prísľub trinásteho dôchodku v sume 600 eur na budúci rok je hazard.

Opozícia sa mýli aj na opačnej strane – ako naštartovať ekonomický rast. Stále melie o znižovaní daní, čo by malo iba kozmetický účinok. Ako keby nesledovala, čo sa deje v USA. Prezident Biden rozbehol ekonomiku verejnými investíciami do infraštruktúry a zelenej ekonomiky. A práve touto cestou sa chce vydať aj Fico.

Ekonomický rast i mierna inflácia postupne deficit umelo stlačia, no aj tak sa radikálnejším rezom nevyhneme. No až po spomínaných voľbách. Šetriť tempom jedno percento ročne z HDP zďaleka stačiť nebude. Bez celospoločenskej dohody sa z tejto kaše nedostaneme. Prehadzovaním horúceho zemiaka sa len všetci popálime.

© Autorské práva vyhradené

90 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #deficit verejných financií #Richard Sulík #Igor Matovič #dlh verejných financií #trináste dôchodky #prorodinný balíček #Štvrtá Ficova vláda