Vianočný darček pre Donalda Trumpa?

Keď politici nevedia svojich súperov poraziť štandardnými prostriedkami, tak ich začnú vláčiť po súdoch. To sa deje aj v USA. Demokrati obviňujú z porušovania zákonov Donalda Trumpa, republikáni syna prezidenta Joea Bidena.

21.12.2023 20:00
debata (2)

Zatiaľ ani jedna strana nič podstatné nedosiahla. Až teraz možno v Colorade. Tamojší najvyšší súd diskvalifikoval Trumpa v republikánskych primárkach, nie v samotných voľbách. Sudcovia rozhodli v pomere 4:3, pritom všetkých siedmich vymenovali demokrati.

Tak ako v minulosti, je to voda na mlyn Trumpovi. Reči o sprisahaní môžu nabrať na otáčkach. To Trump potrebuje – vyvolávať emócie, ako každý populista nič iné ani nevie. Populisti sa stavajú do roly ochrancov zúfalých ľudí, ukazujú prstom na vinníka, hodia im vždy iba omrvinky, systém vrhajúci ľudí do chudoby nikdy nezmenia (v krajinách V4 to dobre poznáme).

V tieni zostáva schovaná podstata. V hre nie je iba interpretácia dodatku ústavy z 19. storočia, z čias občianskej vojny, či sa vzťahuje na prezidenta, alebo nie. O tom rozhodne Najvyšší súd USA. Jeho rozhodnutie bude určite prelomové, lebo rovnaké prípady sa riešia alebo sa riešili aj v iných štátoch. Colorado je tzv. demokratický štát, Trump je bez šance na víťazstvo, no v štátoch, kde je stav medzi republikánmi a demokratmi vyrovnaný, môže mať rozhodnutie zásadný význam.

A v hre nie je ani posúdenie, či sa Trump ešte ako prezident 6. januára 2021 podieľal na povstaní (vzbure). Hoci, ako presiaklo z kuloárov, po demonštrácii pred Kongresom mu duša pookriala, násilnosti, ktoré potom nasledovali, sú však iná vec.

Podstatné je niečo iné: vytvára sa atmosféra, že demokracia je ohrozená Trumpom, stačí sa ho zbaviť. Pritom zúženie demokracie na dva tábory, ostrakizácia ostatných kandidátov (z viacerých politických strán), ktorým chýba dostatok peňazí či záujem médií, sa berú ako niečo normálne.

Pre americkú demokraciu a upokojenie situácie v totálne rozdelenej krajine by bolo na začiatok najlepšie, ak by nekandidoval ani Trump, ani Biden a hlavné strany by ponúkli alternatívu, ktorú, zdá sa, nemajú. A to je smutné, súdnymi žalobami sa iba zakrývajú oči verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #americké prezidentské voľby #prezidentské voľby v USA