Jedno vedia perfektne: nedohodnúť sa. Po voľbách sa máme na čo "tešiť"

V Národnej rade sa ani na tretí a štvrtý pokus nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k potvrdeniam pre migrantov. Chýbalo sedem poslancov. Politické strany sa nedokázali zhodnúť ani na banálnej novelizácii zákona spočívajúcej v zmene formulácie „vydá“ na „môže vydať“. Na čom sa potom dokážu zhodnúť po voľbách?

11.09.2023 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (50)

A kto s kým sa zhodne? Pri migrantoch nielenže nefungovalo delenie ľavica-pravica, ale ani konzervatívci a liberáli. Saska hlasovala so Smerom, s Hlasom a SNS. Richard Sulík aj po apeloch zostal neoblomný a potopil Ódorovu vládu, ktorú liberáli oficiálne podporujú.

Je pravda, že táto malá zmena by bez posilnenia ochrany hraníc s Maďarskom nevyriešila migračnú krízu, no spolu so zrušením mimoriadneho (pandemického) stavu, ktoré opäť umožňuje spätné vracanie migrantov, by riadne pomohla. Aj do budúcnosti, pretože nám hrozí, že západné štáty začnú čoskoro vracať migrantov práve na Slovensko. Z jednoduchého dôvodu: prvú pečiatku o pobyte v EÚ dostali v SR. Robert Fico a Peter Pellegrini zabúdajú, že sa im to po nástupe k moci môže vypomstiť. Je detinské vyhovárať sa, že zmena je zbytočná, keď väčšina právnikov má opačný názor. Namiesto pragmatického prístupu v prospech Slovenska uprednostnili v Smere i Hlase vlastné egá.

Neschopnosť dohodnúť na maličkosti je predzvesťou vývoja po voľbách. V týchto dňoch jednotlivé strany začali prichádzať s konkrétnymi návrhmi, ako vymaniť Slovensko z prehlbovania ekonomického zaostávania. Ich predstavy sa však riadne líšia.

Keď naši politici nie sú schopní dohodnúť sa ani na banálnej zmene slovesa v zákone o migrantoch, čo potom môžeme očakávať po voľbách?

Smer po mesiacoch populizmu predstavil rozumné návrhy. Chce sa pustiť do výstavby Slovenska – infraštrukturálny dlh sa za posledné roky enormne nahromadil. Ľavicoví konzervatívci oprašujú PPP projekty. Chcú tiež masívne investovať do zdravotníctva. Lenže po Matovičovom rozdávaní čelíme bezprecedentnému štátnemu deficitu a stúpajúcemu dlhu. Mali by sme šetriť. No kde?

Namiesto nepopulárnych návrhov, kde ušetriť, až na výnimky by všetky strany opäť najradšej prilepšili rodinám a dôchodcom. Bez zvyšovania daní to nepôjde. Pravicové strany sú však radikálne proti. Demokrati chcú vláde vziať časť daní a presunúť ju do regiónov. Saska zase oprášila rovnú daň či sľubuje znižovanie daňovo-odvodového zaťaženia. SNS v boji proti zdražovaniu navrhuje nižšiu DPH na potraviny a lieky.

Ako všeobecný liek na rozpočtovú „sekeru“ všetci svorne ponúkajú naštartovanie ekonomického rastu. No OĽaNO a KDH chcú skrátiť pracovný týždeň na štyri dni. Pritom najmä v priemysle akútne chýba pracovná sila a zahraničným pracovníkov odrádza byrokracia. Kto bude pracovať? PS ponúka spásu vo forme mikropodnikania bez byrokracie. Ako? Keď u nás je byrokracia taká zažraná, že si na nej vylámali zuby sulíkovci so svojimi povestnými „kilečkami“. Pritom by stačilo, keby sa strany svorne v prospech Slovenska dohodli na obmedzení byrokracie vo verejnom obstarávaní, ktorá v EÚ nemá konkurenciu a roky drví našu ekonomiku.

Lenže ako, keď naši politici nie sú schopní dohodnúť sa ani na banálnej zmene slovesa v zákone o migrantoch. Čo potom môžeme očakávať po voľbách? Aké-také zosúladenie „uletených“ protichodných nápadov sa už teraz javí ako nesplniteľná (sizyfovská) úloha.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Politické strany #mimoriadna schôdza NR SR #volebné programy #predčasné voľby 2023