Ukrajinské vďakyvzdanie. Rusi môžu prekvapiť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Česko a Slovensko navštíviť nemusel. Je to riskantná cesta. Navyše naše obe krajiny nehrajú v nevyhnutnej vojenskej pomoci Ukrajine kľúčovú úlohu. Tak prečo prišiel?

07.07.2023 18:00
debata (35)

Je to gesto vďaky a priateľstva. Za úprimnú pomoc, ktorú poskytujú oba národy Ukrajine od napadnutia Ruskom. Nielen na slovnej úrovni. Na začiatku sa zdvihla veľká vlna solidarity, ktorá dodnes celkom nespľasla.

Pomáhame aj vojensky, pokiaľ je to možné. Naše migy, protivzdušný obranný systém S-300, bévépéčka, húfnice Zuzana nemali kľúčový význam, ani plánované odmínovače Božena, no sú dôležitými čriepkami v mozaike pomoci, bez ktorej by Ukrajina neprežila. A naši východní susedia to vedia. Navyše Česi i Slováci vehementne podporujú vstup Ukrajiny do EÚ.

A prezident Zelenskyj má niečo spoločné s Pavlom i Čaputovou. Pred zvolením nebol profesionálny politik. Bol hercom. Zaskvel sa v seriáli Sluha národa. Z bezvýznamného učiteľa Holobriadka sa stal prezident. Porazil kandidátov oligarchov. No v realite by Zelenskyj nevyhral, keby by za ním nestál jeden z najvýznamnejších ukrajinských oligarchov. Bývalý komik sa stal hrdinom, keď na začiatku vojny, keď sa zdalo, že Kyjev padne, odmietol evakuáciu a zavelil do boja. To bol zlom, Ukrajina nekapitulovala.

Mnoho Slovákov si myslí, že jediným riešením konfliktu je okamžité zmrazenie bojov a rokovania s Ruskom. Lenže od začiatku roku 2019 prebehlo vyše 180 rokovaní. A výsledok? Ukrajina potrebuje v prvom rade zbrane na obranu a oslobodzovanie okupovaného územia. Aké má šance, nevieme. Jedno však vieme, ak bude Rusko pod tlakom, pod osnovateľom vojny Putinom sa bude triasť stolička.

V Rusku sa už v minulosti udiali nepredvídateľné mocenské obraty: cársky režim nahradili boľševici, Stalina Chruščov, Brežneva s odstupom Gorbačov, i Putin bol prekvapením, spočiatku pozitívne. Prečo nie teraz?

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Ukrajina #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #Volodymyr Zelenskyj