Smer na víťaznej vlne. Čaká sa na Dzurindu

Podľa posledného prieskumu agentúry Median SK sa Smer čoraz viac vzďaľuje ostatným stranám. Ak sa tento trend nezvráti, Smer ako za starých čias s prevahou vyhrá voľby. Veľa bude závisieť od toho, ako sa vzchopí jeho najväčší rival Hlas.

27.06.2023 19:00
debata (57)

Pokračujúci pokles preferencií Pellegriniho strany je zarážajúci. A to aj po pompéznom sneme strany, na ktorom boli predstavené nové posily. Keby sme mali porovnávať Smer a Hlas podľa profesionálneho zázemia a vrcholných predstaviteľov, Ficova strana by nevyšla víťazne. Hoci Smer už predstavil základný program, múdrejší nie sme: okrem výnimiek (dotovanie hypotekárnych úrokov) sú to samé frázy a vágne zámery.

Nečudujme sa Ficovi, táto taktika mu vychádza vyše 20 rokov. Teda žiadny, resp. minimálny program a bodovať útokmi a kritikou činnosti vlády či programov konkurenčných strán, ktoré mali tú odvahu a predstavili konkrétne opatrenia. Taktika má svoje nezaplatiteľné výhody: odvádza pozornosť od vlastnej strany, ktorá je navyše za svoj program nekritizovateľná, pretože kritizovať nie je čo. Ostatné by strany by si mali vziať ponaučenie.

Pellegriniovci majú poslednú šancu vzchopiť sa. V kampani musia vydať zo seba všetko. V regiónoch síce majú slušné zázemie, no body im to zatiaľ neprináša. Poriadne zabrať musia aj ostatné strany. Nikto nemá nič isté.

Ficova taktika: minimálny program a bodovať útokmi a kritikou činnosti vlády či programov konkurenčných strán, ktoré mali tú odvahu a predstavili konkrétne opatrenia. Má to svoje nezaplatiteľné výhody: odvádza pozornosť od vlastnej strany, ktorá je navyše za svoj program nekritizovateľná, pretože kritizovať nie je čo. Ostatné by strany by si mali vziať ponaučenie.

Demokrati ešte donedávna trochu veľkohubého premiéra Eduarda Hegera a ministrov Jaroslava Naďa a Jána Budaja, ktorí až do začiatku roka slúžili ako „podržtašky“ Igora Matoviča, dopadli na zem. Majú úbohú podporu, a preto v poslednej chvíli prepriahli: na post lídra dosadili širšej verejnosti neznámu bývalú poslankyňu z covidovej doby za stranu Za ľudí Andreu Letanovskú. Táto anestéziologička má stranu prebudiť z hlbokého spánku, ak ju ešte viac neuspí. Pretože líderku bude musieť strana najprv predstaviť širšej verejnosti, ktorej jej meno takmer nič nehovorí, čo pre pozíciu lídra nie je najlepšia vizitka.

Prekvapením najnovšieho prieskumu sú tri percentá pre Kotlebovu ĽS NS. Domnievať sa, že ide o odpísanú stranu, by bol hlboký omyl. Môže rovnako prekvapiť ako roku 2016. O určitý typ voličov sa kotlebovci ešte „pobijú“ s Republikou, Smerom a SNS. Tá vystužila svoju kandidátku známymi menami a vo viacerých prieskumoch atakuje päťpercentnú hranicu.

Sila kandidátky bude určite jedným z kľúčových faktorov pri rozhodovaní nejedného voliča. No na druhej strane nie vždy to okamžite zaberá. Saska po oznámení nových mien stále stagnuje. Program a kandidátka budú rozhodujúce pre Sulíkov úspech v súťaži s Demokratmi a PS.

Progresívci sa už dlhšie tešia väčšej priazni, ale podľa prieskumu Median SK klesajú k 10 %. Predseda PS Michal Šimečka pri predstavovaní kandidátky, ako aj programu zaujal najmä všeobecnosťami, nepovedal nič konkrétne, iba opakoval známe frázy, ktoré roky poznáme. Na nový, svieži vietor to nevyzerá.

Do konca týždňa treba uzatvoriť kandidátky. Všetci čakajú, ako sa rozhodne Mikuláš Dzurinda. Pôjde aj s Bélom Bugárom do vopred prehratej bitky alebo vezme rozum do hrsti a skončí na kandidátke inej strany? Pre vývoj predvolebnej kampane to môže mať kľúčový význam.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba