Revolucionár Matovič

Tak sme sa teda dočkali. V nedeľu poobede minister financií Igor Matovič odštartoval svoju daňovú revolúciu. Urobil to typicky matovičovsky. Nikto z jeho koaličných partnerov nevedel, čo ide vlastne ukázať. Kulisu jeho vystúpeniu ako v divadle tvoril obrázok chlapca a dievčaťa, ktorí sa vidia ako hokejista či baletka, a marketingové heslá.

14.11.2021 18:30
debata (57)

Ak by to nebol minister financií krajiny silno zasiahnutej covidovou pandémiou, dalo by sa nad tým mávnuť rukou. Lenže ide o vážnu vec. Inými slovami, Matovič neponúkol reformu, ale plošné dotovanie všetkých detí vrátane tých najbohatších.

Áno, finančná pomoc rodinám je namieste. Určite by však nemala byť plošná, ale adresná. Aby sa nám napríklad nestalo, že 200 eur pôjde do vrecka aj tomu, kto patrí k horným percentám najbohatších a zrejme by si ich v peňaženke ani nevšimol.

Namiesto pomoci tvrdo zasiahnutému zdravotníctvu sa rozhodol ponúkať rodičom peniaze na krúžky. Keď nedeľnú tlačovku pozerali lekári a sestričky na covidových oddeleniach, muselo im byť do plaču. Nasadzujú vlastné zdravie, aby zachraňovali životy iných, ale peniaze navyše nedostanú.

Veľa otázok vyvoláva aj spôsob, akým chce vyzbierať peniaze. Napríklad samosprávam chce zobrať 200 miliónov eur ročne. Hovorca Združenia miest a obcí Michal Kaliňák to komentoval ako útok na samosprávy a ochromenie ich základných funkcií. Určite to podľa neho nie je daňová revolúcia.

Populistické je tiež znižovanie výdavkov na zbrojenie. Iste, dalo by sa o tom diskutovať, koľko má štát dávať na nové tanky či lietadlá. No na druhej strane máme záväzky voči našim spojencom v NATO. A tie si treba plniť.

Ďalším výmyslom, ktorý má zaplátať jeho príspevky na deti, je milionárska daň. Jednu desatinku percenta majú zaplatiť tí, čo majú majetok nad jeden milión eur. Ako to chce pán minister skontrolovať? A zaplatí túto daň aj sám Matovič? Nikto netuší.

Čakajú nás ešte dve Matovičove predstavenia, aby bola jeho „daňová revolúcia“ kompletná. No už prvým vystúpením schladil aj tých najväčších optimistov, ktorí od neho očakávali niečo rozumné. Opäť sme boli iba svedkami bombastickej šou. Bola to fraška v priamom prenose. A všetci sme jej rukojemníkmi.

Je tiež veľavravné, že iba niečo vyše hodiny pred Matovičovou tlačovkou minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v televíznej diskusii vyhlásil, že o detailoch „reformy“ nič nevie. Jeho strana sa rozhodla, že sa vyjadrí až na konci tretieho dielu. Nové výdavky liberálov určite nepotešia.

Istou vzpruhou pre Matoviča bolo, že na tlačovku ho prišiel podporiť šéf Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár a jeho minister práce Milan Krajniak. Vyhlásili, že sa im návrhy pozdávajú. Podľa nich podporujú rodinu, takže s najväčšou pravdepodobnosťou návrhy ministra financií podporia.

Čakajú nás ešte dve Matovičove predstavenia, aby bola jeho „daňová revolúcia“ kompletná. No už prvým vystúpením schladil aj tých najväčších optimistov, ktorí od neho očakávali niečo rozumné. Pripomeňme si, ako dopadla očkovacia lotéria. Opäť sme boli iba svedkami bombastickej šou, ktorá v praxi nepomohla zvýšiť zaočkovanosť. Bola to fraška v priamom prenose. Teraz hrozí, že sledujeme ďalšiu frašku. A všetci sme jej rukojemníkmi.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #daňová reforma