Lacné české gesto. Fiala si prihrieva domácu polievočku

Český premiér Petr Fiala sa rozhodol, že vyučí Roberta Fica. Zrušil spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády. A vinu hodil, samozrejme, na Fica. Príliš sa vraj bratríčkuje s Ruskom. Lenže Fiala si akurát strelil do vlastnej nohy.

07.03.2024 17:00
debata (143)

Ešte pred týždňom mu neprekážalo stretnúť sa so slovenským premiérom na stretnutí V4 v Prahe. Už predtým mal silné, principiálne vyhlásenia. Nakoniec sa zachoval pragmaticky – a napriek rôznym pohľadom na riešenie konfliktu na Ukrajine premiéri V4 hľadali spoločné prieniky a témy. Fialovi sa zdalo, že uhol, nebol zásadový. Tak svedomito hľadal novú zádrapku. A našiel ju. Prezradil ju český minister zahraničia Jan Lipavský. Povestnou poslednou kvapkou v pohári sa stalo stretnutie slovenského ministra zahraničia Juraja Blanára s ruským Sergejom Lavrovom na diplomatickom fóre v Turecku.

Kto chce psa biť, palicu si nájde. Fiala a spol. zabudli, že práve v tom čase rokovala Ficova pravá ruka, minister obrany Robert Kaliňák, vo Washingtone s americkým partnerom Lloydom Austinom o nákupe ťažkých zbraní. To je proruský postoj? A o čom rokovali? Aj o tom, že Slovensko nemá chránený vzdušný priestor.

Totiž súčasný poradca českej ministerky obrany Jany Černochovej, tiež z ODS ako Fiala, Jaroslav Naď ešte ako minister obrany robil takú dobrú politiku, že Slovensku hrozí, že nebude chránené pred ruskými raketami. Nehovoriac o tom, že práve Naď spolu s premiérom Matovičom poslali pred tromi rokmi do Moskvy vojenské nákladné lietadlá, aby doviezli „spásonosné“ ruské vakcíny, pretože „zlá“ EÚ na nás dostatočne nemyslela. To len o dvojtvárnosti českého vládneho mančaftu a slovenskej opozície.

Celá česká koalícia sa trápi a nevie „kudy ani kam“. Fico sa hodí ako dobrý obetný baránok. Fiala sa hrá na hrdinu. Ale hrdinovia netrhajú laná, ale podávajú.

Spoločné zasadnutia českej a slovenskej vlády, ktoré založil Robert Fico s Petrom Nečasom – predchodcom Fialu na predsedníckej stoličke ODS – v roku 2012, majú symbolický význam. Sú o česko-slovenskej vzájomnosti a priateľstve, nad rámec štandardných medzištátnych vzťahov. Je to taký debatný krúžok vzájomného spoznávania a výmeny názorov, príležitosť pochopiť partnerov či tlmočiť vlastné videnie.

Výborná príležitosť na to, aby v zákulisí mohli českí politici vysvetliť našim koaličným politikom, prečo sa v prípade riešenia vojny na Ukrajine mýlia, vyvrátiť ich názory. Fiala sa však tohto priateľského vysvetľovania dobrovoľne vzdáva. Na profesora politológie zvláštny postoj, odporujúci základným pedagogickým zásadám.

Svoju rolu možno hrá i závisť. Politik Fico vstal ako fénix z popola. Fiala síce s koalíciou Spolu vyhral voľby, ale stále sa mu nedarí obnoviť zašlú slávu ODS, ktorá kedysi dosahovala preferencie nad 30 %, prudko spadla (aj zásluhou škandálov u nás nevídaných) a uviazla na 13 %, od ktorých sa nevie odpichnúť (aj vinou Fialových rôznych výrokov cez čiaru, napríklad aj teraz na účet farmárov). Celá česká koalícia sa trápi a nevie „kudy ani kam“. Fico sa hodí ako dobrý obetný baránok.

Nie je to však on, kto dostáva spoločné vzťahy na bod mrazu, ale česká strana. Spoločné zasadnutia nie sú len o vzťahoch vlád, ale aj o vzťahoch oboch národov, nech je pri moci akákoľvek garnitúra. To sa doteraz darilo preklenovať. A nielen to, Fiala sa nepriamo (v predvolebnej kampani) mieša do vnútorných záležitostí bratského národa, čo sa dosiaľ tiež nedialo. Fiala sa hrá na hrdinu. Ale hrdinovia netrhajú laná, ale podávajú.

© Autorské práva vyhradené

143 debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Robert Fico #Petr Fiala #zahraničná politika SR #Štvrtá Ficova vláda