Ficov husársky kúsok alebo riziká dvojtvárnej politiky

Robert Fico chce svoju dvojakú zahraničnú politiku doviesť do dokonalosti. Na diplomatickom fóre v Turecku minister zahraničných vecí Juraj Blanár rokoval s ruským partnerom Sergejov Lavrovom a zároveň vo Washingtone minister obrany Robert Kaliňák preberá americké stíhačky F-16 od ministra obrany Lloyda Austina. Excelentný príklad dvojtvárnej politiky.

04.03.2024 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (211)

Aj keď stretnutie s ruským ministrom zahraničia neinicioval Blanár, mal premyslieť všetky dôsledky zákernej pozvánky. Náš minister aj váhal, schôdzke musel dal zelenú až premiér Fico. Vedel, čo riskuje, zároveň si dobre prepočítaval, čo mu môže toto stretnutie priniesť. Spočítal si, že napriek domácej kritike zo strany opozície sympatizanti vládnej koalície tento „smelý“ krok uvítajú. Kritiku v zahraničí umlčí návštevou Kaliňáka v Pentagone a nákupom 14 amerických stíhačiek (a objednaním ďalších štyroch).

Robiť zahraničnú politiku na štyri svetové strany určite nie je zlá myšlienka, len si treba uvedomiť, kto sme. Slovensko je malý štát, ktorý bez podpory silných partnerov neznamená nič. Preto by sme mali dbať na ich názor, ako aj na spoločný postup, nie sa púšťať do dobrodružstiev, lebo mocných priateľov môžeme rýchlo stratiť.

Je tiež pravdou, že máme vlastné ekonomické záujmy, ktoré sa logicky často odlišujú od iných štátov EÚ či USA (napríklad pri plyne, ktorý sa okrem potrubím dodáva do únie aj skvapalnený loďami, takmer v rovnakom objeme). Čo skôr zaráža, je snaha obnoviť vzťahy s Ruskom v kultúrnej oblasti. Samozrejme, že umelci nemôžu za vojnu, no dať im najavo, že sa s nimi „nerozprávame“, pretože Kremeľ brutálne napadol Ukrajinu a vedie na jej území agresívnu vojnu, a oni mlčia, je to najmenej: symbolické gesto, ktoré nás určite ekonomicky nebolí.

Slovensko je malý štát, ktorý bez podpory silných partnerov neznamená nič. Preto by sme mali dbať na ich názor, ako aj na spoločný postup, nie sa púšťať do dobrodružstiev, lebo mocných priateľov môžeme rýchlo stratiť.

Paralelne s potriasaním rúk Blanára a Lavrova iný predstaviteľ vlády a Smeru – Robert Kaliňák – v USA (v krajine úhlavného nepriateľa Ruska) preberá americké ťažké zbrane a doťahuje ich prepravu na Slovensko. A v koalícii ani v Smere s týmto rozdvojeným správaním nemajú žiadny problém. Aj podpredseda NR SR Ľuboš Blaha podozrivo mlčí.

Kaliňák aj Fico sú pragmatici. Slovensku chýba výzbroj, roky sme tento aspekt zanedbávali. Vojna na Ukrajine nás iba odhalila. Potrebujeme urýchlene dozbrojiť a modernizovať. Povedzme si otvorene, sme v úplnej kaši. Hoci teraz kupujeme 14 stíhačiek F-16, ani prvé dve nemáme zatiaľ kde garážovať. Na poslednú chvíľu dokupujeme mobilné hangáre aj pre vrtuľníky Black Hawk. Tie síce ešte všetky nemáme, no ani veľmi neposlúžia, lebo im chýba plná výbava.

Objednávku vrtuľníkov Viper by zase Kaliňák najradšej zrušil, respektíve vyrokoval zľavu na nákup veľmi drahého systému protivzdušného obranného systému Patriot. Slovensko totiž po stiahnutí talianskeho systému Mamba bude bez ochrany. A kto si ešte nevšimol, tak všetku dôležitú vojenskú techniku nakupujeme len v „zlých“ Spojených štátoch, na ktoré sám Kaliňák nešetrí chválou.

Totálny politický a hodnotový mišmaš. Je však jasné, že ak Smer nechce stratiť voličov, bude musieť voličom naďalej vyhrávať chytľavú proruskú melódiu. No toto dvojtvárne divadlo nemožno hrať donekonečna. Aj Dr. Jekyllovi elixír raz došiel a návratu späť už nebolo.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #diplomacia #Robert Kaliňák #Black Hawk #F-16 #VIPER #Štvrtá Ficova vláda