Chamtivosť

Keď nemeckí sociálni demokrati hľadali vyzývateľa kancelárky Angely Merkelovej, pátrali po niekom výrečnom a priebojnom. Voľba Peera Steinbrücka sa im podľa všetkého vyplatila.

04.01.2013 22:00
debata

Pod vedením bývalého ministra financií síce SPD nesmeruje k víťazstvu, no kombinácia dobrého volebného výsledku spolu s koaličným potenciálom môže ľavičiarom získať kancelársky úrad. Politik, pri ktorom sa novinári sťažujú, že na rozhovory musia chodiť so slovníkom cudzích slov, však niekedy rozpráva až nadmieru jasne.

"Merkelová je populárna, pretože má ženský bonus,“ vydesil straníckych kolegov svojím komentárom na adresu rivalky.

Najviac energie však Steinbrück musí vynakladať na vyvracanie obvinení, že je príliš chamtivý. Zo všetkých poslancov Bundestagu má totiž najvyššie vedľajšie príjmy – za sedenie v dozorných radách, no najmä za prednášanie bohatým firmám, ktoré mu už vynieslo takmer pol druha milióna eur.

Ďalšie státisíce si vypýtal za rozhovory pre podnikové časopisy a pol milióna mu vyniesla kniha. Po vlne kritiky Steinbrück prisľúbil, že ako kandidát na kancelára tieto svoje aktivity obmedzí. Pred niekoľkými dňami však prišiel s návrhom – kancelár by mal dostávať vyšší plat, ako je súčasných ,,smiešnych" takmer 20-tisíc eur mesačne.

Ak bude takto výrečný aj ďalej, možno sa z chamtivosti aspoň v otázke platu stane prajnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba