Programové (ne)zhody

Len čo vyprchala povolebná eufória, ukázali sa pod ňou aj ohniská napätia a prípadných sporov. Napríklad o to, ako číslo štrnásť vydeliť štyrmi, aby bola každá strana spokojná s počtom získaných vládnych postov. Alebo ako nájsť kompromis v programových otázkach.

21.06.2010 11:42
debata

Politickú hladinu rozčeril predseda KDH Figeľ, keď sa snažil vrátiť do hry Vatikánsku zmluvu a výhradu svedomia. Neuralgickým bodom môže byť aj odvodový bonus, ktorý bol pilierom ekonomických predstáv SaS. Dnes je zrejmé, že koalícia zatiaľ k zásadnej prestavbe daňového a odvodového systému nesiahne, no dlhodobo únosné nie je ani zotrvanie súčasného stavu.

Aj keď cesta k programovej zhode môže byť kľukatá, na jej začiatku sú aj ľahšie zvládnuteľné úseky. Stačí si pripomenúť, čo doterajšia opozícia doterajšej vláde najviac vyčítala. Arogantné uplatňovanie moci? Má možnosť ukázať, že je demokratická. Neprehľadné verejné obstarávanie?

Treba veriť, že nasledujúce roky prinesú prehľadné tendre. A že sa napríklad zmení legislatíva tak, aby verejné inštitúcie nemohli legitímne obstarávať tovary a služby priamo, teda bez súťaží a bez zverejňovania. Aby sa nenakupovali cédečka za jeden a pol milióna a nehľadali upratovacie služby za miliardy. Aby sa neuskutočňovali pochybné obchody s garážovými firmami.

Odhliadnuc od politického zisku, pri splnení týchto bodov by aj verejné financie výrazne pookriali.

debata chyba