Diaľnice? Bez otázok!

Diaľnice majú veľa nepriateľov. Pravicovú opozíciu, ktorá, keby sa nedajbože dostala k moci, tak je s ich budovaním amen. A aj novinárov či mimovládne organizácie, ktoré zverejňujú "pseudoanalýzy" a snažia sa spochybňovať PPP projekty za každú cenu.

27.04.2010 10:28
debata (18)

Takto aspoň vyznieva argumentácia ministra dopravy Vážneho i jeho nadriadeného premiéra Fica. Taký pohľad na vec je však neprípustný. Bol by neprípustný, aj keby šlo o projekt za sto eur, pretože ide o princíp. Dvojnásobne však nie je namieste v prípade PPP projektov, ktoré zaťažia dlhmi Slovensko a jeho obyvateľov na celé desaťročia.

Pri projekte takéhoto rozsahu by vláda mala hrať s odokrytými kartami a odpovedať na všetky otázky. Aj zdanlivo neodborné. Verejnosť, ktorá to platí (resp. zaplatí), predsa má právo pýtať sa. Napríklad či je prvý balík projektov naozaj predražený o miliardu eur. Alebo tiež, prečo napríklad výstavba dvoch podmorských tunelov v Turecku (vrátane šesťprúdovej diaľnice v podzemí) vychádza lacnejšie ako plánovaná výstavba na Slovensku.

Zdá sa, že pojem „turecké hospodárstvo“ už prestáva byť aktuálny. Na označovanie neprehľadnosti a nehospodárnosti sa teraz oveľa viac hodí termín „slovenská diaľnica“.

18 debata chyba