Aby sme nevymreli!

V minulých rokoch bolo veľa škôlok a málo detí. Keďže samosprávy buď neoplývali peniazmi, alebo sa ulakomili na priestory, v ktorých materské školy sídlili, počet takýchto zariadení sa rýchlo znižoval. Dnes je vďaka silnejším populačným ročníkom dopyt zasa väčší. A otvára sa opačný problém - rodičia nemajú kde umiestniť svoje deti.

19.02.2010 06:48
debata

Otázka pritom môže byť veľmi naliehavá. Nie všetci rodičia si môžu dovoliť platiť za súkromné zariadenia. Nie všetci môžu povolať „do služby“ starých rodičov, ktorí sú neraz ešte ekonomicky aktívni. A zďaleka nie všetci si môžu dovoliť ostať s deťmi alebo dieťaťom doma a čakať, kým sa zvýši šanca, že sa preň nejaké to miesto v škôlke nájde. Ženy väčšinou musia, alebo aj chcú pracovať. Nehovoriac o tom, ako sociálny štát komplikuje situáciu mamičkám na materských dovolenkách, ak si chcú privyrobiť.

Na škôlkach vidieť, ako málo dbajú o rodinnú politiku samosprávy. Ženy na materskej zasa doplácajú na nezáujem štátu. Pritom sa všetky politické strany pretekajú vo vyhláseniach, ako len treba podporovať pôrodnosť, aby Slovensko nezačalo vymierať. Prax však potvrdzuje, aká chabá je v skutočnosti táto ,,podpora".

debata chyba