Univerzita a holé baby

Znie to neuveriteľne, ale po škandáloch spojených s tunelovaním či rozdávaním titulov zadarmo sa rieši na akademickej pôde už aj šírenie pornografie. Rektor Trenčianskej univerzity Mečár, dobre známy z viacerých nedávnych káuz, čelí obvineniu zo sexuálneho obťažovania, keďže z jeho adresy mali odchádzať maily s chúlostivým obsahom.

22.02.2010 11:53
debata

Samozrejme, mailov vyobrazujúcich nahé ženy, mužov, prípadne ďalšie praktiky či aktivity, sa virtuálnou sieťou šíri neúrekom. Šíria sa rovnako ako vtipy, kuriozity alebo životné pravdy, ktoré treba bez meškania poslať aspoň dvanástim adresátom, aby svojmu odosielateľovi zabezpečili trvalý prísun životného šťastia. Je teda celkom možné, že sa takáto „spamová korešpondencia“ ocitla ako ďalšie polienko v spore, ktorý sa rozhorel už dávno. Veď adresátkou sexuálnych zásielok bola okrem iného aj bývalá prodekanka Gogová, ktorá so školou vedie spor pre nezákonné prepustenie z práce.

Za pozornosť však stojí fakt, že rektor Mečár už má maslo na hlave pre oveľa závažnejšie prípady. Polícia ho vyšetrovala pre podozrenie, že na fakulte, ktorú ako dekan viedol, sa vyplácali peniaze „mŕtvym dušiam“. Do povedomia verejnosti sa univerzita v Trenčíne zapísala ako škola, kde sa dá získať diplom za deväť mesiacov, najmä ak je poslucháč zároveň dieťaťom akademického funkcionára. A rovnako treba spomenúť aj podozrivý výber poplatkov od študentov cez pochybnú neziskovú organizáciu celoživotného vzdelávania. Obzvlášť kuriózne je odhodlanie Mečára vrátiť sa do školy, ktorú musí opustiť ako rektor, na post dekana. Hoci proti nemu už vystúpila Slovenská rektorská konferencia a kritizovať ho mali aj predstavitelia mesta. Maily s „holými babami či chlapmi“ sú teda už iba drobnou erotickou čerešničkou na inak nechutnej torte.

Ponúka sa otázka, ako je vôbec možné, že pomery na vysokých školách (hoci ich nemožno hádzať do jedného vreca) mohli klesnúť takto hlboko. No zrejme sa nemožno čudovať, ak takto hlboko klesli aj v politike, kde sa takisto klame, kradne, ulievajú sa verejné peniaze, falšujú sa podpisy na prezenčke, vulgárne sa nadáva… Ak sa takto správajú verejní funkcionári, prečo by nemohli aj akademickí?

debata chyba