Opití

K mladosti vraj patrí aj pochabosť, a teda aj experimenty s alkoholom. Ale zistenia, podľa ktorých sa priemerne polovica mladých ľudí - pardon, detí! - vo veku do šestnásť rokov raz do mesiaca opije, tie nemajú s pochabosťou nič spoločné. Sú otrasné a hrozivé. Podobne ako čoraz častejšie skúsenosti mladých s nárazovým pitím do straty vedomia. A niekedy aj straty života.

03.03.2010 08:58
debata

Prečo situácia zašla tak ďaleko? Prečo mladá slovenská generácia v pití vystúpila dokonca nad európsky priemer? Iste má na tomto jave svoj podiel aj kultúra, ktorá pitie všeobecne toleruje. Sú rodiny, kde sa „vypálením červa“ začína deň. A stačí sa pozrieť, akú hojnú návštevnosť majú pohostinské zariadenia už ráno.

Nepochybne ide aj o zlyhanie výchovného pôsobenia škôl finančne podvyživených a utrápených nepripravenou reformou. Zásadnú rolu hrajú aj vzory v šoubiznise či v politike, kde môžu slovné výpady v alkoholickom opojení priniesť ešte aj uznanie a voličské body.

Ak sa polovica mladých do 16 rokov opíja, je dôvod báť sa o mladú generáciu aj o budúcnosť krajiny. Je to dôvod, aby sa tento problém stal naliehavou politickou témou. Aká je skutočnosť? Za všetko hovorí pohľad na poslednú predvolebnú schôdzu parlamentu. A tiež na politikov, ktorí sú opití často nielen mocou.

debata chyba