Cez žalúdok

Láska ide cez žalúdok. V osobných vzťahoch to (dúfajme) platiť nemusí, ale pre spokojnosť občana je podstatná aj jeho životná úroveň a ceny, za ktoré kupuje potraviny.

15.03.2010 10:03
debata

Najnovšie zákazníkom na juhu Slovenska pomôže dostať sa výhodnejšie ku kvalitnej produkcii automat na mliečne a syrové výrobky. Stále sa tešia obľube aj iné „alternatívne formy“ predaja, napríklad z nákladných áut. Je to aj preto, že Slováci – najmä v pomere k svojim príjmom – platia za potraviny veľa. Viac ako ich susedia v Česku, Poľsku, ba dokonca za mnohé položky viac ako Rakúšania. Do istej miery za to môžu špecifiká slovenského trhu – jeho neveľké rozmery, nedostatok konkurencie a tiež nenásytnosť obchodníkov, ktorí odvíjajú ceny od svojich luxusných nárokov.

Možnosti vlády zasahovať do zákonov trhu sú obmedzené. Na druhej strane vláda má možnosť vytvárať vhodné ekonomické prostredie.

Kedysi v rámci predvolebných ťahov predstavitelia Smeru demonštratívne nakupovali potraviny v susedných krajinách, aby dokázali, ako je na Slovensku draho. Lenže pre vládu, ktorú Smer zostavil, bolo podstatné obchodovať s diaľničnými kilometrami či s emisiami. Na potrebu občana naplniť nákupnú tašku a žalúdok sa myslí menej.

debata chyba