Opozičná prevaha?

Nové prieskumy sľubujú opozícii nádejné volebné výsledky. Nie je však dôvod, aby si opozičné strany dávali chladiť šampanské. Aj keď KDH môže tešiť, že bocian Kristián predbehol unaveného cyklistu, ktorý prenechal kormidlo (či skôr jeho časť) ženskej líderke.

18.03.2010 08:58
Figeľ, Csáky, Dzurinda Foto:
Predseda KDH Ján Figeľ (vľavo), predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda (v strede) a predseda SMK Pál Csáky
debata

Preferencie a volebné výsledky sú predsa dve rozdielne veci. HZDS oslabená vekom a SNS škandálmi balansujú okolo päťpercentnej hranice. Tesne nad ňu zdanlivo vyrástli obe maďarské strany a tiež SaS, ibaže ktorúkoľvek z týchto síl môže postihnúť sklamanie. Skrátka väčší počet subjektov s jednocifernými preferenciami predpovedá väčší počet prepadnutých hlasov. Najväčším hráčom aj tak ostáva Smer. Jeho postavenie pripomína Mečiara v najslávnejšej ére, voči ktorému ostatní súperi horko-ťažko zbierali sily.

Ide však aj o čosi viac ako len o počty. Opozičné strany vedia sľúbiť, že nedopustia také kauzy ako emisie a takú devastáciu súdov, akej sme svedkami. Od novej alternatívy však občan čaká, že bude naozaj lepšia, čistejšia… Bez pochybného straníckeho financovania, bez šafárenia v komunálnej politike. A tu je prevaha opozície ešte menej výrazná, ako predstavujú jej pozhŕňané percentá.

debata chyba