U koho to prehral Gašparovič?

Tesný osempercentný náskok Ivana Gašparoviča pred Ivetou Radičovou nastoľuje pred druhým kolom kľúčovú otázku - o koľko duší sa v druhom kole dokáže rozrásť množina voličov jedného či druhého kandidáta? Možno práve tu sa skrýva kameň úrazu alebo aspoň kamienok, ktorý Gašparoviča tlačí v topánke a núti k neistému kroku i k zakopnutiam.

01.04.2009 14:12
debata

Stačí si pripomenúť výsledky predošlých volieb. Vtedy Gašparovičovi stačilo na postup v prvom kole 442 564 hlasov. V druhom ich nazbieral už tesne nad milión (1 079 592). Z tých 650-tisíc hlasov, ktoré mu pribudli, možno veľkú časť pripísať voličom, ktorí v prvom kole volili ostatných neúspešných "antimečiarovských“ kandidátov, teda Kukana, Mikloška, Bútoru a Schustera (spolu ich bolo o čosi viac ako 845-tisíc).

Mnohí z nich napokon podporili Gašparoviča z čírej obavy, aby sa nestal prezidentom Mečiar.
Samozrejme, odvtedy sa posilnila obľúbenosť Smeru a SNS, ktoré dnes prezidenta podporujú. No napriek tomu sa zdá, že Gašparovič nemá bohvieakú šancu výrazne si zlepšiť výsledok z prvého kola, v ktorom získal 876 061 hlasov.

No a čo je podstatné, onen mobilizačný potenciál, ktorý pred piatimi rokmi pomohol dnešnej hlave štátu, v súčasnosti hrá skôr v prospech Radičovej (získala 713 735 hlasov).

Pred prvým kolom to tak možno nebolo, po ňom sa však prezident a jeho podporovatelia dopustili viacerých sporných krokov a vyhlásení, ktoré mnohých voličov privedú k urnám – s jednoznačným želaním, "aby sa nestal prezidentom Gašparovič“.

Tandem Gašparovič – Fico je očividne nervózny z taktiky Radičovej, ktorá podáva ruku prívržencom Smeru. Odpoveďou pred prvým kolom bolo útočné vyjadrenie Fica na jej adresu, nedávno zasa symbolické gesto Gašparovičovho stúpenca, ktorý Radičovej odmietol podať ruku. Táto zdanlivá maličkosť veľa hovorí o naladení oboch táborov.

Nielenže sa Gašparovič skrýva za maďarskú kartu. SNS navyše vyrukovala aj s akýmsi pochybným zoznamom podporovateľov Radičovej, ktorí by mali byť zároveň čosi ako nepriatelia Slovenska – a to už je ťažší kaliber ako urážky či osobné útoky. Oživuje sa radikálny slovník zo začiatku deväťdesiatych rokov. Politický štýl, ktorý Slovensko izoloval od Európy. A na ktorý si Gašparovič isto dobre pamätá ako jeho spolutvorca v úlohe Mečiarovho pobočníka.

Radičová tak môže rátať nielen s hlasmi ľudí, ktorí ju volia zo sympatie alebo preto, aby bola prezidentkou žena – ale aj s hlasmi voličov, ktorí sa obávajú návratu konfrontačnej politiky.

Nech druhé kolo dopadne akokoľvek, o niečom sa už rozhodlo. Radičová má istý predpoklad zastupovať aj voličov, ktorí ju nepodporovali – neuzavrela si k nim totiž cestu znevažovaním. Bude však Gašparovič prezidentom "bohatej Bratislavy“ a maďarského "juhu Slovenska“? Bude prezidentom ľudí, ktorí pred rokom 1993 legitímne podporovali zachovanie spoločného štátu? Ľudí, ktorí dnes prejavujú iný politický názor? A bude pilierom demokracie?

Gašparovič, aj keby zvíťazil, sotva bude môcť o sebe úprimne tvrdiť, že je prezidentom všetkých občanov.

debata chyba