Dejepis na objednávku

Že sa dejepis učil na politickú objednávku strany a vlády pred novembrom ’89, to dnes asi nikoho neprekvapuje. Kto by však čakal, že sa tak bude diať aj po dvadsiatich rokoch? Práve tak sa pritom javí snaha ministra školstva naliať do hláv žiakov maďarskej národnosti kus slovenského povedomia.

27.02.2009 15:15
debata

Zámer ministra by sa nedal spochybňovať, pokiaľ by išlo o to, aby maďarské deti dostali rovnakú šancu poznať slovenské dejiny a ovládať slovenský jazyk ako deti slovenské. (Pretože si netreba robiť ilúziu o tom, aký vzťah k dejepisu a slovenčine má dnešná mladá a najmladšia generácia Slovákov – jemne povedané, naozaj rozmanitý.)

Ministrove kroky však vyznievajú celkom inak. Ministerstvu sa už nepáči ani doteraz prijateľná učebnica dejepisu, ktorá vychádza zo slovenského dejepisu a je obohatená o niektoré kapitoly z uhorských dejín. Namiesto toho chce ministerstvo vidieť na školských laviciach maďarských žiakov knihu vycifrovanú národinarsko-matičným rukopisom.

To všetko sa deje v situácii, keď visí otáznik nad osudom učebníc s dvojjazyčnými názvami, lebo schválený zákon, ktorý upravuje ich používanie, zamieri po prezidentských voľbách z vôle SNS a HZDS na Ústavný súd. To všetko sa deje v situácii, keď visí otáznik nad novými učebnicami vôbec. Ich napísanie a vytvorenie totiž ministerstvo považuje za otázku pár týždňov či mesiacov.

Školská reforma teda postavila tisícky žiakov a učiteľov pred otázku, z akých kníh sa vôbec budú učiť. Žiakov slovenských aj maďarských. Možno si minister Mikolaj a jeho stranícki priatelia myslia, že sa voliči potešia pri predstave, ako sa maďarskí žiaci budú „drviť“ o Štúrovi – istotne s mnohonásobne väčšou láskou, než ich slovenskí spolužiaci. Alebo azda za svišťania trstenice tak, ako keď museli slovenské deti slabikovať maďarské slová a vety koncom 19. či začiatkom 20. storočia?

Možno sa to zapáči niektorým voličom. Ale sotva sa môže páčiť učiteľom, žiakom a rodičom, že školská reforma, okrem toho, že je uponáhľaná, má vpečatený aj stranícky odznak SNS.

debata chyba