Viac ako päťdesiat percent

Prvé kolo volieb prinieslo sklamanie úradujúcemu prezidentovi Gašparovičovi. Na víťazstvo v prvom kole nesiahol ani končekmi prstov. Nedostal dokonca ani nadpolovičnú väčšinu hlasov od zúčastnených voličov.

23.03.2009 09:45
Radičová, Gašparovič Foto:
Dvaja postupujúci kandidáti do druhého kola prezidentských volieb - Iveta Radičová a Ivan Gašparovič.
debata

Výsledok nie je preňho presvedčivý. Je však dobrý pre spoločnosť. Dáva totiž hmatateľnú nádej, že o dva týždne bude volebná účasť vyššia ako čosi nad 43 percent.

Jednému z dvoch najsilnejších uchádzačov určite príde dať hlas množstvo voličov, ktorí v prvom kole uprednostnili iných kandidátov. Prídu ďalší, ktorí nestihli, nemohli alebo nepovažovali za potrebné prísť voliť, lebo v prvom kole „aj tak o nič nejde“. A príde aj nezanedbateľná skupina občanov, ktorá bude voliť s negatívnou motiváciou – Gašparoviča, aby nevyhrala Radičová. Alebo Radičovú, aby nevyhral súčasný prezident. V porovnaní s „antimečiarovskými“ voľbami pred piatimi rokmi možno tento vplyv nebude taký silný, ale nepochybne zaváži.

Je známe, že čím viac občanov sa zúčastní na voľbách, tým presnejšie a lepšie výsledok odráža ich postoje. Preto – bez ohľadu na to, kto získa o dva týždne viac ako 50 percent hlasov – je dôležité, aby prišlo voliť viac ako 50 percent voličov. Prinajmenšom.

debata chyba