Súkromný policajný problém

Je neprípustné, aby učiteľ "sedel" na žiakovi, pretože si napríklad cez neho rieši spor s jeho rodičmi. Čo si však myslieť o situácii, ak svoju moc zneužíva policajt a snaží sa zúčtovať s manželom svojej údajnej milenky?

30.03.2009 16:16
František Posluch Foto: ,
Šéf krajskej polície v Žiline František Posluch
debata

Podobný prípad má na stole inšpekcia ministerstva vnútra. Na jednej strane je tu obvinenie, že manžel, s ktorým sa priateľka krajského policajného riaditeľa rozvádza, jej ubližoval, či už slovne, alebo fyzicky. Na druhej strane je však oveľa vážnejšie podozrenie, že žilinský policajný šéf postupoval neprimerane, keď sa snažil prenasledovať či zastrašiť svojho soka. Vysielal za ním policajné hliadky, opakovane ho dal zadržať, dokonca mal ponúkať nasadenie kukláčov.

Bolo by záslužné, keby policajti takto ochotne postupovali v prípade všetkých týraných žien. Nie každá však má to šťastie, aby mala známosť v policajných kruhoch.

Ak sa potvrdí, že išlo o zneužívanie právomocí verejného činiteľa, vyplynú z toho dva závery. Po prvé – ak sa občan, ktorý to potrebuje, nedočká pomoci policajtov, ľahko si domyslí dôvod – zrejme sú zamestnaní súkromnými problémami svojich šéfov. A po druhé, takéto prípady kazia meno polície a znižujú jej dôveryhodnosť v očiach verejnosti.

debata chyba