Reformátor

Minister Mikolaj rozpráva o reforme vo svojom rezorte, odkedy je vo funkcii. A je v tomto smere aj dostatočne snaživý. Chcel zreformovať menšinové školstvo. Do maďarských učebníc zaviedol nelogickú postupnosť geografických názvov - výsledok - takmer medzinárodný konflikt a rozpory v koalícii.

14.04.2009 09:34
debata

Pustil sa do prváckych vysvedčení, no na včasné dodanie nových tlačív akosi pozabudol. Rozhodol sa podporiť vedu, a hneď sa ozvali sťažnosti na zbytočnú byrokratizáciu vedeckého výskumu.

Najnovšie zadal do tlače štyristo druhov rôznych učebníc. Za štyri milióny eur… Pritom ide len o doplnenie doteraz existujúcich. Nové (ktoré sú súčasťou jeho ďalšieho reformátorského nadšenia) zatiaľ ešte nie sú ani napísané, no od septembra by sa už mali používať. Či si ich učitelia stihnú aj naštudovať, na tom nezáleží.

Neobišiel opäť ani maďarskú menšinu. Dejepis chce dať preložiť zo slovenčiny a učebnicu slovenského jazyka, ktorú si pedagógovia i žiaci pochvaľovali, vyradil z edičného plánu a nahradil inou.

Všetky Mikolajove snahy o reformu sa doteraz skončili chaosom, politickými spormi či zbytočným papierovaním. Možno sa drží hesla: „Škola hrou“. Zabáva sa však zrejme len on. Všetci ostatní zainteresovaní už v tom „majú hokej“.

debata chyba